Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Komplet podsypek pod rozjazdy.

<< < (3/5) > >>

CX MANIAK:
  Rozjazdy rzeczywiście mamy w symulatorze trochę zaniedbane. Może chciałbyś temat pociągnąć dalej i oprócz podsypek, podkładów 3D pokusiłbyś się o dodanie tak charakterystycznego elementu jak chociażby krzyżownica. Kilkukrotnie gdzieś pojawiały się screeny tak podrasowanych zwrotek, jednak na tym koniec. Wiem że temat jakiś czas temu próbował ugryźć @Tolein, jednak najprawdopodobniej projekt upadł. Oprócz jego wpisu w wątku nic się więcej nie dzieje.
 Zadanie ogólnie trudne w realizacji, gdyż moim zdaniem nie wystarczy dodanie kolejnego elementu 3D. Nawierzchnię z szynami, podkładami, iglicami, krzyżownicą i innymi elementami najlepiej chyba było by zrobić jako oddzielny model, ( dochodzi jeszcze wtedy animacja iglic ). Natomiast szyny po których porusza się tabor wtedy zdefiniować jako unwis ( niewidzialne ). Oczywiście pozostaje problem dopasowania wszystkiego razem na scenerii. Identyczne rozwiązanie zastosowane kiedyś było w Trainz. Chyba że byłby prostszy sposób...
Wybaczcie za ten koncert życzeń:-)
Pozdrawiam.
Edit: Właśnie wygrzebałem zapomnianą jakiś czas temu książkę pod tytułem "Rozjazdy kolejowe" Gdyby trzeba było jakiś informacji służę pomocą. Z tym że z racji wieku publikacji, niektóre dane mogą być nieaktualne...

Balaclava:
Powiem tak: mogę zrobić krzyżownice, może w dalekiej przyszłości wymodeluję również szyny. Osobiście wolałbym takie bajery (rysowanie krzyżownic) po stronie exe. Z książki chętnie skorzystam, każde materiały będą przydatne.

Sebol82:
Krzysiu na screenie powyżej musisz zmienić długość podrozdjezdnic bo są za krótkie. Wysłałem Tobie na fejsie trochę materiałów o rozjazdach. Przytwierdzenia torowe typu "K" mam wymodelowane. Jak będziesz chciał to podeślę model. Jak będziesz miał jakieś pytania o wymiary szyn, łupek, siodełek, podkładów, podrozdjezdnic i innych gratów związanych z rozjazdami i torami to wiesz gdzie mnie łapać.

Balaclava:
Długości podkładów i odległości między nimi są wzięte z planów, które @Ra wrzucił na bugtracker. A podrozjezdnica jest osobnym modelem, który potem dodam przez include. Dzięki za plany, przydadzą się.

CX MANIAK:

--- Cytat: krzysiuup w 02 Września 2017, 23:49:36 --- Osobiście wolałbym takie bajery (rysowanie krzyżownic) po stronie exe. Z książki chętnie skorzystam, każde materiały będą przydatne.

--- Koniec cytatu ---
Rysowanie krzyżownic i innych powtarzalnych elementów zaszyte w kodzie exe, byłoby oczywiście najlepszym wyjściem. Tu musiałby któryś z exemajstrów udzielić informacji czy taka opcja jest w ogóle możliwa. Zważywszy na różnorodność konstrukcji elementów.
 Książka natomiast ma ponad 100 stron rożnych załączników ( tabel, rysunków, przekrojów), oprócz 220 stron tekstu. Poniżej na szybko sfocone kilka stron.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej