Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Hamulec en57, oraz zasada działania

<< < (2/2)

andy939:
Sory że tak męcze, ale jeszcze jedno, wózek napędowy ma inny mechanizm hamulca, spowodowane tym że jest tam silnik.

A ten mechanizm jak działa? To "płaskie" na przodzie wózka połączone z dźwigniami po obu stronach, co robi? Obraca? Przesuwa?

Obrazki wstaw w załącznik, albo wstaw na upload. Za jakiś czas znikną z serwisu i nie będzie wiadomo o co chodzi. Matek123

Krzysiek626:
Zielone cięgło nie ma możliwości poprzecznego wychylenia w stosunku do pudła wagonu. Skoro wózek ulega skręceniu na czopach w momencie jazdy po łuku, cięgło zostałoby złamane. W dźwigni o którą pytasz jest podłużny otwór umożliwiający przesuwanie się jej w tracie obrotu wózka na łuku bez uszkodzenia połączenia z cięgłem. Sama dźwignia przesuwa się w trakcie hamowania i luzowania wzdłuż osi wózka dociskając klocki hamulcowe.

andy939:
Super dzięki wielkie, ale teraz nie wiem znowu jak to działa w wózku jezdnym. Mam ty takie zdjęcie ze spodu pociągu. i wygląda mi że jest na sztywno połączone. Skoro na wózku jezdnym ciągło jest połączone z tym takim dyskiem, w otworze dźwigni żeby mogło sie wychylać. To na jezdnym tego nie widzę. Sory że tak męczę a zleży mi aby rig do tego hamulca wyglądał wiarygodnie a nie jak z kosmosu.

guest4368:
Człony rozrządcze mają po jednym cylindrze hamulcowym w połowie długości wagonu. Dzięki temu cięgna hamulcowe są długie i ich wychylanie na boki nie wpływa znacząco na geometrię układu. Człony silnikowe zaś mają dwa cylindry, po jednym na wózek, gdyż pośrodku wagonu jest aparatura elektryczna. Z tego powodu cięgna są bardzo krótkie a ich przesuwanie się znacząco wpływałoby na geometrię układu hamulcowego. Zastosowano więc półkoliste otwory w dźwigniach tak, aby cięgno nie musiało się przesuwać na boki. Sposób pierwszy jest stosowany w większości wagonów, nie tylko w EN57.

andy939:
Dzięki wielkie, teraz wszystko jasne. A przy okazji nie posiadać jakiś lepszych zdjęć z aparaturą pod pociągiem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej