Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Hamulec en57, oraz zasada działania

(1/2) > >>

andy939:
Witam mam taką sprawę? poszukuje zdjęć układu hamulca w en57, w wózku jezdnym i tocznym. Obecnie pracuje nad tocznym i znalazłem cos takiego:

Tylko że niebardzo rozumiem jak działa chyba że te rysunki sa niepełne. Biorąc z powyższego rysunku "ciągnąc" za to niebieskie
załączę tylko jeden hamulec. a nawet jak jakims cudem uruchamia sie też z drugiej strony, to odłączam hamulec na drugiej osie?
może mi ktoś wyjaśnić jak to działa?

MichałŁ:
Wszystko jest dobrze narysowane. Siła między osiami jest przekazywana tym jasnozielonym cięgłem co w rzeczywistości jest rozdwojone wokół czopa skrętu. Wszystkie te dwuramienne pionowe dźwignie są zawieszone wachliwie  aby naciski na poszczególne klocki były w miarę równe.

andy939:
Ale jak? Ja to widzę tak ciągnę to niebieskie. To pierwsze pionowe zielone sie przekręca dociskając hamulec do koła, a na resztę to niema wpływu.

guest4368:
Dźwignie zamocowane są do ramy wózka tylko w punkcie b (lewa strona obrazka). Pozostałe elementy podwieszone są ruchomo do ramy za pomocą elementów w kolorze czerwonym. Miejsca zaznaczone czarnymi kropkami "wiszą w powietrzu". Taka konstrukcja jednocześnie pozwala na obrót dźwigni pionowej oraz przesunięcie dźwigni poziomej.

andy939:
Teraz to ma to większy sens, dzięki.

Zdania zaczynamy wielką literą, a kończymy kropką. Poprzedni post też popraw. Matek123

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej