Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[CTR] Poradnik dla chcących pisać scenariusze
Mariusz1970:
A tam dostalo :), odpisalem tylko niektore mozliwosci i tyle :)
ps. Takze nie jestem alfa i omega.
tmj:
Mala uwaga co do parametrow komend przekazywanych do pojazdow. Komenda
shunt X 0
gdzie X to wartosc 0 lub wyzsza, ma "ukryty" efekt uboczny -- jesli podana zostanie do pojazdu ktory nie ma przypietych zadnych wagonow ktore mozna by odczepic, pojazd taki bedzie stal w miejscu (zamiast np. podjechac pod tarcze) Technicznie rzecz biorac jest to blad w kodzie exe ktory powinien zostac usuniety* ale poniewaz wyglada na to, ze jest to zastosowane w niektorych sceneriach (calkowo_niebezpieczny_pociag trzyma w ten sposob na poczatku 'zaparkowana' ST43) przynajmniej na razie bedzie to dalej dzialac.
*) "poprawna" metoda wywolania tego efektu jest, zgodnie z dokumentacja http://rainsted.com/pl/Symulator/MaSzyna/RFC-commands#Shunt podanie wpisu shunt -2 0
Transkei:
Wrzucam wersję poradnika uzupełnioną o dotychczas zgłaszane uwagi. Do pobrania w pierwszym poście wątku.
Mariusz1970:
No to poczytalem ciut, odnosnie moich tam wypocin. Nie jest zle, ale cos tam dodam:
--- Cytuj ---Droga
i
Droga1
– arkusze, w których wypisywane są poszczególne tory, przez które będzie jechał nasz
pociąg, oraz eventy, dzięki którym ustawimy żądany przebieg. Ciekawe narzędzie do pisania prostych
scenariuszy.
--- Koniec cytatu ---
Pozwala na to co bylo pisane kiedys recznie (np poprzez notatnik), od prostych po skomplikowane np mozna automatycznie definiowac komorki pamieci, ktorych stan mozna wykorzystac w tym narzedziu do budowy warunkowych eventow. Mozna tworzyc losowe eventy, kupe uzaleznien np od zajetosci toru itp itd, tworzyc eventy, ktore beda przesylalay komendy do AI, itp, idt. Zaleta jest to, ze wielu kwestiach, program "bierze na siebie" a uzytkownik o wielu rzeczach moze nie zawracac sobie glowy np eventy uaktualnieniajace stan komorki pamieci, czy tez w evencie warunkowycm, aktualnego stanu komorki pamieci, typu eventu (0,1,2) w torze i tam miliona innych rzeczy. Innymi slowy, w zasadzie narzedzie umozliwia to wszystko, co pisane bylo od A do Z recznie, tutaj ma wsparcie + GUI i jakies tam API (np nie trzeba wiedziec jak nazywa sie komenda "odczep wagony", uzytkownik widzi tylko "odczep wagony" ,a program to tlumaczy na rozkaz do Maszyny). Niektorych rzeczy, moze rzeczywiscie brakowac (np jak juz poprzednim razem wspomnialem, wszystko co zwiazane jest z godzina).
--- Cytuj ---Sound
– możliwość tworzenia eventów dźwiękowych i przypisywanie ich do toru, arkusz służący do
udźwiękowienia prostych scenariuszy,
--- Koniec cytatu ---
Nie tylko. Stworzylem mechanizm w narzedziu, aby prosto dany dzwiek wkomponowac pod istniejace w scenerii eventy multiple, wyzwalajace semafor. W zalozeniu mialo to sluzyc dla odtworzenia informacji z glosnikow o odjezdzie pociagu, gwizdka itp Wiem, ze taraz exe czesciowo bierze to na siebie, ale nie wszystko. Dodatkowo jest mozliwosc prostego wkomponowania eventu dzwiekowego (jedno klikniecie), w pokazany na filmiku poprzednim razem dotyczacym ustalaniu zwrotnic i w konsekwecji event dzwiekowy wyladuje w evencie multiple, co z kolei umozliwia juz cuda wianki.
To tyle.
Edycja:
--- Cytuj ---Warning
– możliwość wstawiania do torów sygnału Rp1, automatyczne zamykanie przejazdów. Aktualnie
zaleca się przypisywanie W6a zamiast wstawiania sygnału Rp1 do torów, efekt będzie identyczny bez
konieczności tworzenia dodatkowych eventów.
--- Koniec cytatu ---
Sorry, ale W6a tez trzeba przypisac do toru, czyli defakto to sa eventy. Wiec z tego punktu widzenia, to nie ma znaczenia (i to i to, to sa eventy). Malo tego, kazdy ten wskaznik musi miec indywidualna nazwe W mojej propozycji, nie trzeba nadawac indywidualnych nazw. Jest sobie poprostu jeden event w torach, ktory zwie sie RP1_droga i finito. Takie zalecenie (nie jedno) promowal Ra, ale ja niebardzo w tej kwestii sie z nim zgadzalem. Ogolnie mam taki charakter, ze nie sugeruje sie czyims pogladem, chocby byl w jakies dziedzinie dobry. Jesli ja do czegos przekonany nie jestem, to nie jestem i tyle. Czasami mi to wychodzi mi to na dobre, czasami nie :)
tmj:
Jeszcze jedna uwaga, parametr dla komendy whois jest konstruowany troche inaczej: do podstawowej wartosci 0/8/16/24 ktora okresla 'kategorie informacji' dodajemy liczbe, ktora jest suma identyfikatorow atrybutow, ktore nas interesuja:
--- Kod: ---Parametr | Tekst (+1) | Liczba 1 (+2) | Liczba 2 (+4)
+0 | Plik rozkładu | Ile stacji do końca | 1=postój, 0=przelot
+8 | Miejsce docelowe | Kierunek w składzie: 1 albo -1 | Moc silników (0=wagon)
+16 | Nazwa ładunku | Ilość ładunku | Maksymalna ilość ładunku
+24 | Typ pojazdu | nic | nic
--- Koniec kodu ---
Czyli np jesli interesuje nas nazwa ladunku i jego maksymalna ilosc, to w wywolaniu komendy podajemy parametr 16+1+4 = 21. Jesli interesuje nas tylko ile stacji zostalo w rozkladzie danego pociagu, podajemy parametr 0+2 = 2. itepede.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej