Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Sortowanie/faza renderowania flar freespotów.

<< < (2/3) > >>

tmj:
Nie, zebym sugerowal lenistwo, ale rozwiazaniem tymczasowym teoretycznie moglaby tez byc zamiana tekstur/obiektow tych opcjonalnych flar na pozbawione przezroczystosci, tak by przy generowaniu e3d potraktowane byly jako elementy renderowane w trakcie pierwszego przebiegu, kiedy to rysowana jest geometria 'pelna'. A w docelowej paczce dac w tych teksturach przezroczystosc 100% tak ze plaszczyzna bedzie bez sladu wycieta przez alpha test.

(nie jestem pewien czy to zadziala, bo zagladajac do katalogu to wersja tekstury przypisana do paczkowych e3d nie ma alfy, wiec powinna byc tak wlasnie generowana, a jesli dobrze rozumiem, to nie jest. wersja z alfa jest podkatalogu light_noc i chyba nieuzywana, wiec nie wiem czemu sie wcina)

Stele:
Jak nie ma alfy jak jest kwadratem alfy? Co ciekawe w t3d mają opacity 100, więc czy nie powinny być ucinane już przy pełnej alfie na teksturze?
Jeszcze trzecia opcja: usunąć z flar w modelach geometrię. Znacznie prostsze niż te mnożenia i zmiany struktury, ale masochistyczne ręcznie.

tmj:

--- Cytat: Stele w 27 Maja 2017, 14:30:10 ---Jak nie ma alfy jak jest kwadratem alfy?
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem, nie znam sie ale jak otwieram te przypisane pliki z katalogu textures/sem (czerwony, zielony itp) to w wersji .dds one nie maja alfy, a tylko kanaly rgb (zreszta calkiem puste) Jedynie wersja w podkatalogu light_noc ma alfe i kolor. Byc moze w wersji developerskiej jest inaczej, nie patrzylem.

Stele:
No niby mają 24 bity ale jednak alfę też. Nie wiem jak to działa.

tmj:
Hmm tu jest w ogole cos dziwnego, Photoshop wylapywal tylko kanaly RGB, ale texture tool z directX SDK twierdzi ze to sa pliki w DXT5 z alfa. Byc moze wygenerowane jakas stara/skopana wersja, i PS sobie nie radzi. Tak czy owak mozna sprobowac wywalic na chwile te dds, dac puste tga bez alfy i wygenerowac z tego e3d, zobaczyc czy pomoze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej