Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Tekstury.
Krzysiek626:
Do gimpa przy instalacji należy zamontować wtyczkę. Tak miałem gdy ostatnio instalowałem wersję linuxową. Jak jest w windows, nie wiem, domyślnie może nie obsługiwać dds.
fuji8:
http://eu07.pl/forum/index.php?topic=16607.0 pobrać, i postępować według instrukcji. Co do robienia tekstur, każdy ma jakiś swój sposób, niektórzy używają photoshopa a inni zaś gimpa, nie ma jasno określonego programu, który mógłby dogodzić nowicjuszowi. Osobiście polecam najpierw poćwiczyć na prostych teksturach jak na przykład eaos, a nie porywać się odrazu z motyką na centaurusa i bawić się w byki itd. Takie jest moje zdanie, nie odrazu każdy zaczynał od modelowania lokomotyw. ;)
adsim:
Chwila, tekstury robi się z plików źródłowych tga, tak jak napisał @Stele, a nie ze skompresowanych dds, które po kliku zapisach zamieniają się w sieczkę... Nie ma co wpajać nowym złych nawyków, odnośnie robienia tekstur są na forum tematy i poradniki, no i jest jeszcze wujek google i tutoriale z obsługi gimpa/PSa. Od tego większość ludzi zaczynała.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej