Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Całkowo v2.0 - wersja beta do testów

<< < (61/177) > >>

mareczek:
Misja wegiel_noc. Wjechałem do Macierzewa i koniec. Fiat z osobowym nie dostaje wjazdu na stację. Poleciałem na drugą linię a tam SU46 stoi na torach technicznych mimo podanego semafora. Zrzut i logi w załączeniu.

Siecool:
Jakiś problem w exe, na wersji exe z PC19_01 datowanej na 20.01 odjeżdża. Na kolejnym exe, jakie mam, tj. z 12.02 już nie rusza. W kolejnych wersjach ten stan się utrzymuje.

W załączeniu misja, na jakiej testowałem. Wsiadamy do SU45, naciskamy Ctrl+3, aby przenieść się do Macierzewa, znajdujemy nasz felerny pociąg i naciskamy SHIFT+1, aby podać mu wyjazd. A potem przybywa @tmj na białym koniu i tłumaczy, w czym problem ;)

tmj:
Ten SU-46 to pociag pasazerski, ktory zaczyna jazde na czyms co udaje peron stacji Dabrowice. Stacja Dabrowice jest wymieniona w rozkladzie SU-46 jako przystanek, wiec AI poslusznie stoi i czeka az zapakuja sie do pociagu wszyscy chetni pasazerowie. A ci sie nie zaladuja nigdy, bo W4 ma wpisane ze nie ma zadnej krawedzi peronowej, z ktorej mozna by wskoczyc sobie do wagonu. No i powstaje glupia sytuacja, ktora nie miala miejsca wczesniej bo wtedy AI nie bardzo przejmowala sie czy zaladunek juz sie skonczyl, czy jeszcze nie ;>

(tego typu postoj mozna zweryfikowac na zakladce Vehicle AI panelu f12 -- pod biezacym poleceniem podawany jest czas postoju ktory musi uplynac zanim AI zacznie kontynuowac swoja prace. Jesli czas ten pozostaje na stalym poziomie to z reguly jest to z powodu jakiegos bledu przy zmianie stanu zaladunku)

Dam na przyszlosc poprawke by w sytuacji braku krawedzi peronowych zaladunek byl anulowany, bo prawdopodobnie nie jest to jedyny scenariusz w ktorym cos takiego teraz wyskoczy.

jageer:
Manewrowa przejechana moje uwagi: przy wypychaniu składów z wyciągowego na grupę w połowie składu wygasza się tarcza ..... Przy jazdach manewrowych powinna się wygasić gdy ostatni wagon / lokomotywa minie tarcze i zajmie 1 odcinek za tarcza.....

Co do samego sposobu - dla mnie wzorcem, są manewry na Sandomierzu. Jazdy na krótko, nie od tarczy do tarczy - co jest normą przy dużej ilości manewrów, żeby się wyrobić.... No i radio, fajnie by było wiedzieć z niego co robimy zamiast czytać poradnik :)

Siecool:
Po dłuższym zastanowieniu się chyba wymyśliłem, jak zrobić to wygaszanie, ale wymagać to będzie pewnych testów jeszcze. Co do radia jest to w planach wraz z całym udźwiękowieniem, ale brak czasu nie pozwala na realizację tych planów niestety... Odnośnie skrócenia manewrów spróbuję coś wykombinować, ale nie wiem, czy da się przypisać ten sam tor do kilku odcinków izolowanych - to by pomogło. Obecnie cała głowica jest jednym odcinkiem izolowanym, żeby wprowadzić możliwość krótszego manewrowania trzebaby stworzyć kilka(naście) dodatkowych odcinków...

A tymczasem po długim oczekiwaniu udostępniam nową wersję Całkowa v2: https://eu07.pl/userfiles/7546/calkowo_v2_20190406.zip (52,2 MB).

Paczka dostosowana do PC 19_04. Główne zmiany:

* podmiana części modeli mostów i wiaduktów na nowsze od MW
* przeróbka terenu w pobliżu Paszek Małych
* poprawka wiszących słupów teletechnicznych
* podmiana modeli dworców
* przebudowa podg Janiszew Most na rozjazdy R=500 m, Vmax = 60 km/h
* dodanie pasażerów na peronach

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej