Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Metro bałtyckie
matek123:
Ja mam za dużo rozgrzebane, żeby brać na siebie, ale jak ktoś w miarę ogarnie modele o których Krzysiek mówił, to mogę trochę pomóc :)
firleju:
Ludu, stwierdziłem, że są na takim samym poziomie technicznym, a nie że są takie same. Chociaż jak popatrzyłem uważniej to bardziej przypominają wózki z serii E91000/E92000.
mikuś:
Witajcie,
Gratuluję pomysłu na metro. Pozwolę sobie wypisać kilka uwag, które moim zdaniem przyczynią sie do ulepszenia tej scenerii:
1. W miarę możliwości warto poprawić sterowanie AI, które nie radzi sobie z podjazdami pod górkę, co powoduję 2-3 minutowe opóźnienia. Dla urealnienia warto, aby AI od razu dawał nastawnik maksymalnie do przodu.
2. Tory odstawcze są za krókie zwłaszca dla ed72, tory wyjazdowe na STP nie są osłonięte semaforami. Brakuje też wskaźników Wm17. Na torach odstawczych za Kolumba brakuje wskaźnika Wm32 dla semafora Tm3.
3. Przy tablicach odliczających czas odjazdu ostatniego pocągu warto dodać tablicę z godziną. Niektóre z nich przydałoby się przesunąć, bo słabo je widać.
4. Gram z rozkładem jazdy kolegi @danniel, gdyż jest bardziej realny.
5. Na Dworcu Głównym warto dodać komunikat: Uwaga pociąg! Kierunek ... Ponadto na tablicach kierunkowych nie powinno być nazwy Stare Miasto, ale tylko Kolumba.
6. Niektóre wskaźniki WM16 są ustawione zbyt blisko stacji. W efekcie nie da się wyhamować prawidłowo – zwłąszcza przy zjazdach z górki.
7. Przy rozjazdach na trasie powinny być semafory i wskaźniki W24.
8. Brak wskażnika W27 na obu końcach trasy.
9. Warto zastanowić się nad stworzeniem kopii obecenej scenerii w godzinach szczytu, tj. z częstotliwością odjazdów co 2-3 minuty.
Krzysiek626:
1. Nie mamy odpowiednich pojazdów do jazdy w metrze, to AI jeździ jak jeździ.
2. ED72 nie jest pojazdem do metra, więc jaki sens ma zrobienie pod niego torów odstawczych. Mimo wszystko to nie jest sceneria realistyczna.
6. Powinniśmy jeździć zgodnie z prędkością rozkładową, przy zjeździe z górki powinniśmy utrzymać taką prędkość, która zapewnia prawidłowe zatrzymanie w peronach.
Cookie:
Witam, mam parę uwag i porad do scenerii.
1. Rozkład jest zbyt bardziej napięty i z prędkością 80 km/h nie można nie być spóźnionym.
2. Mamy jeszcze EN71 który (Jak dla mnie) nie jest źle wykonany i mógłby być spokojnie użyty w scenerii.
3. "Tajemnicza komora między 8 i 9 stacją" mogła by zostać trochę bardziej przesunięta od stacji.
Jak jeździć:
Rozpędzasz się do 80 km/h (Na ostatniej pozycji nastawnika) i utrzymujesz prędkość do wskaźnika WM16.
Jeśli widzisz wskaźnik wyhamuj do około 50/55 km/h na pierwszej pozycji hamowania. (60 km/h może się skończyć lekkim przelotem)
Jak już zbliżasz się do peronu (Około pół metra) ustaw drugą pozycję hamowania i na 92% wyhamujesz dobrze.
Przy zjeździe z górki najlepiej utrzymywać prędkość 60/70 km/h i postępować tak jak wyżej.
Według mnie najbardziej wydajna technika jazdy jaką dotychczas odkryłem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej