Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Metro bałtyckie

<< < (12/33) > >>

Transkei:
Dzisiaj wrzucam nową wersję paczki z następującymi nowościami:

* Najbardziej rzucającym się w oczy elementem jest nowa podsypka. Standardowe generowanie podsypki wbudowane w exe mnie nie satysfakcjonowało, zastosowałem zupełnie inne rozwiązanie: tory posiadają podsypkę none, natomiast w tunelach, komorach i na stacjach pojawiła się podbudowa betonowa z podkładami. Moim zdaniem efekt jest bardzo ciekawy, teraz sceneria znacznie bardziej przypomina metro.
* Pojawiły się wskaźniki Wm4, czyli metrowy odpowiednik W4, wykonany zgodnie z przepisami obowiązującymi w metrze,
* Są również wskaźniki Wm16, odpowiednik W16. Wykonany zgodnie z przepisami - tak więc teraz hamujemy, jeżeli zobaczymy literkę "H" między szynami.
* Stacje zostały wyposażone w nagłośnienie i monitoring, kamery rozmieszczone są tak, aby obejmowały zasięgiem całe stacje,
* Nowe, pełne poręcze na stacjach, widoczne zwłaszcza na stacji 5 (Dworzec Główny),
* Zegary cyfrowe odliczające czas od ostatniego odjazdu pociągu - ciekawa rzecz, gdyż podczas jazdy możemy śledzić na bieżąco dystans od jadącego przed nami pociągu,
* Nowe billboardy na stacjach 1 do 5,
* Przygotowane tablice z kilometrażem, aczkolwiek jeszcze nie są powstawiane, kilka z nich możemy obejrzeć w pobliżu stacji 10 (Kolumba),
* Wypustki na peronie dla niewidomych. Z uwagi na wysoki koszt wyposażenia (80 000 trójkątów na stację) ograniczono ich montaż do stacji 1 i 2 (Nowy Slimsonów i Czapkiewicza). Na pozostałych są żółte lub niebieskie linie ostrzegawcze, lekko wypukłe aby niedowidzący mogli je poczuć,
* Nowa posadzka na stacjach 3 i 4 (Rondo Woźniaka i Muranów),
* Nowe tablice z nazwami stacji, stylizowane na tablice z metra warszawskiego, niektóre z mapą i informacją miejską,
* tablice kierunkowe na stacjach, bardzo przydatne w trybie biegania po scenerii,
* Nie wczytuje się Bałtyk naziemny, prosty sposób na przyspieszenie wczytywania i zwiększenie wydajności. Jak ktoś bardzo chce mieć teren i obiekty na powierzchni, to może sobie odkomentować odpowiednie include.
Pozostałe rzeczy bez zmian. Najbliższe cele to:

* Wydrążyć między stacją 5 i 6 tunel na żeberko odstawcze,
* Ponownie poprawić bilboardy na stacji 1 (Nowy Slimsonów) - wydają się zbyt ciężkie i masywne,
* Zamontować tablice z kilometrażem (wskaźniki Wd2),
* Dorobić inne oznakowania w tunelu, ograniczenia prędkości (z tego powodu nie ruszałem rozkładów jazdy),
* W tunelach powinno być dużo kabli a nie tylko gołe ściany,
* W dalszej kolejności: może sztywna sięc trakcyjna, może wyjazd na powierzchnię i STP?
* Na koniec dokumentacja i poradnik dla deweloperów jak budować metro w MaSzynie.
http://eu07.pl/userfiles/23326/priv-baltyk_metro_20170424.7z

Do paczki dorzuciłem również niedawno wydane ludziki z cadnav.com. Zauważyłem, że mało kto je zainstalował, a bez nich na stacjach jest pustawo.

Krzysiek626:
Czy byłbyś zainteresowany lepszym zdjęciem na podsypki niż w moim poprzednim poście?

jakubg1:
Zmiany w dużej mierze na plus, ale niestety zegary wszystko psują.
1. Ze względu na dużą ilość eventów uruchamianych na sekundę (4 eventy na zegar * 2 tory * 10 = 80 eventów (!)) wydajność znacznie spadła na całej długości trasy.
2. Zegar potrafi się zbugować, np. na chwilę się zatrzymać, a potem przeskoczyć o 10 sekund.
Poza tym miodzio. Pozdrawiam.

EDIT: Dane powyżej pochodzą z borlandowego exe. Za chwilę sprawdzę na tym C++.

Transkei:

--- Cytat: Krzysiek626 w 24 Kwietnia 2017, 20:02:33 ---Czy byłbyś zainteresowany lepszym zdjęciem na podsypki niż w moim poprzednim poście?

--- Koniec cytatu ---
Może na razie nie ma potrzeby robić lepszego zdjęcia, spróbuję poeksperymentować z tą na zdjęciu z wczoraj. Gdzie to właściwie zostało wykonane? Nie pasuje mi do metra, czyżby nowy dworzec w Łodzi?

--- Cytat: jakubg1 w 24 Kwietnia 2017, 20:15:14 ---1. Ze względu na dużą ilość eventów uruchamianych na sekundę (4 eventy na zegar * 2 tory * 10 = 80 eventów (!)) wydajność znacznie spadła na całej długości trasy.
2. Zegar potrafi się zbugować, np. na chwilę się zatrzymać, a potem przeskoczyć o 10 sekund.

--- Koniec cytatu ---
Spadek wydajności jest na pewno, chociaż na moim komputerze (a nie mam zbyt mocnego sprzętu) zegary chodzą całkiem płynnie.

Krzysiek626:
Zdjęcie zostało wykonane na Fabrycznym w Łodzi, miałem za mało czasu na wybór miejsca a po wrzuceniu na kompa okazało się że iso było zbyt wysokie i kupa szumu wyszła. Dodatkowo robione przez szybę. O prostopadłej do płaszczyzny toru raczej można zapomnieć, raz że szyna zasilająca nad torem i ani grama możliwości wysunięcia aparatu po za barierkę galerii.

--- Cytat: jakubg1 w 24 Kwietnia 2017, 20:15:14 ---Zmiany w dużej mierze na plus, ale niestety zegary wszystko psują.

--- Koniec cytatu ---
Nic nie psują, chodzą jak trzeba, z pełnym 16 krotnym antyaliasingiem mam ponad 100FPS.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej