Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Wersja na wolniejsze komputery

<< < (2/3) > >>

Cesky Kretek:

--- Cytat: "Mutopompka" ---ustaw grafę w EU07.INI na 640x480...
--- Koniec cytatu ---

Nooo... zawsze można jeszcze 512x384. :) Tylko wtedy okno jest za małe. Ale fps zawsze trochę podskoczy. :)

Nicolass:
Ale po co w window? Lepiej FullScreena dać, chyba jeden czy dwa FPS więcei...

youBy:
rozdzielczość rozdzielczością(dałem 320*240, fulscreen, kibelek i normalnie mechanik) a tabor taborem. to właśnie on wpływa na szybkość, no jeszcze budynki, dróżki, lasy. Przydałyby się modele uproszczone, fakt, że mniej realistyczne, ale za to chodziło by płynniej. bo jak weźmiesz tak 10 wagonów to karta liczy trójkąty 10 wagonów + loka, którego właściwie nie widać.

Mutopompka:

--- Cytat: "youBy" ---... a tabor taborem. to właśnie on wpływa na szybkość, no jeszcze budynki, dróżki, lasy.
--- Koniec cytatu ---

eee... I tu się będę z Tobą wchodził w polemikę...
Otóż. Na wydajność systemu garficznego mają wpływ:
1. płyta główna (m. in. ustawienia magistrali AGP, PCI-E)
2. Procesor
3. karta graficzna.
4. Ilość pamięci RAM

Więc jesli chodzi o 1. Ni eiwem, czy wiesz, ale za AGP (PCI-E) odpowiada mostek północny w płycie głównej. Oprócz obsługi tech magistral jeszcze obsługuje interfejsy pamięci, wymiany danych z procesorem oraz z mostkiem południowym. Więc sam widzisz, że przepływ danych jest tutaj bardzo ważnym czynnikiem

Co do 2. Wiadomo, że procek jest tajkże ważny, więc co do jego "zasług" dla systemu graficznego nie będę się wypowiadał.

Co do 3. Tu już można pisac litanię, ale wymienię parę najważniejszych rzeczy:
a) stery... (ich możliwości, oraz czy są poustawiane poprawnie w celu uzyskania NAJLEPSZEJ wydajności)
b) ilość potoków renderujących
c) transfer danych do pamięci RAM grafy
d) ilość RAMU na karcie graficznej

CO do 4. Wiadmoe, że im wiecej ramu w systemie, tym żwawiej chodzą aplikacje oraz sam system i oczywiściei programy...

Więc jak widać -> wszystko to nie jest łatwo poustawiać w celu uzyskania najlepszej wydajności systemu graficznego, który potrzebny jest do "płynnej" jazdy Symkiem...
Słowo "płynnej" użyłem w cudzysłowie, gdyż każdy z Was ma inną konfigurację komputera, więc nie jestem(jesteśmy) w stanie opisać Wam tutaj co i jak macie poustawiać....

youBy:
a co łatwiej zmienic przy stanie srodków 0 zł 0 gr?

wiadomo, że sprzęt ma znaczenie, ale na tym samym sprzęcie masz różne ilości klatek na sekunde na różnych trasach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej