Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
SP47
matfre96:
Gdybać można, nie wiemy jak był dopracowany silnik C22, być może wtedy silnik Fiata był lepszy. Takim lekkim offtopem to wtedy licencja Fiata była "modna" :)
piotrln:
Podrasowana podróba SU46 z większym o 4 cylindry silnikiem oraz wydajniejszą prądnicą-czytaj: osiągnięcie prędkości 140km/h. Jednak nikt nie odważył się pojechać nią więcej niż 120km/h Powstały zaledwie 2 egzemplarze tej lokomotywy, oba produkowane przez cały rok! Pod względem konstrukcyjnym to od SU46 nie różni się niczym oprócz skrótu no i tym, że ciągała tylko składy pasażerskie. Lokomotywa miała tyle mocy, że rwała sprzęgi wagonowe, a w trakcie wrzucania bocznikowania silników wciskała w fotel mechanika oraz pasażerów swoim zrywem jak torpeda. 16-cylindrowy silnik Fiata miał takiego pałera, że w egzemplarzu 001 silnik aż wał ukręcił, a z kolei w egzemplarzu 002 tak bardzo rwał się do pracy, że pewnego razu jego wał korbowy postawił wyskoczyć rozwalając blok i wylatując na zewnątrz. Konstruktorzy z Poznania, konstruując SP47, tak bardzo narazili się Wielkiemu Bratu ze Wschodu, że gdy tylko ukończono drugi egzemplarz, od razu podjęto produkcję elektrowozów w celu uzupełnienia zapasu siódemek oraz produkcji jej przedłużonej wersji. Nie wolno było wyprodukować więcej takiej spalinówki, gdyż była ona o wiele lepsza od wynalazku z Ługańska, dlatego jeden egzemplarz możemy podziwiać w skansenie, a drugim ogolić się.
snowstorm213x:
Przepraszam za odkop tematu sprzed ponad trzech lat, jednak znalazłem coś ciekawego...
Poszperałem trochę i znalazłem, że po Włochach jeździły (jeżdżą nadal?) z silnikiem 218SSF, czyli silniki z tej samej rodziny, co nasze rodzime suki, ale mające 8 cylindrów. Silniki V16 mają zbliżone brzmienie do silników V8. Co więcej, znalazłem filmik na którym dwie D345 (owe lokomotywy) pracują w trakcji ukrotnionej (czyli 2xV8).
Pytanie do @Jaco - czy brzmienie silników na tym filmie chociaż w drobnym stopniu przypomina dźwięk SP47?
*edit, wspomniałem nie tego użytkownika, co powinienem, wybacz :v
Jaco:
Faktycznie, dawno o SP47 nie dyskutowaliśmy... Wsłuchałem się w dźwięki z powyższego filmiku i powiem szczerze, że coś w nim jest. Wsłuchałem się bez oglądania i uważam, że jest jakieś podobieństwo.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej