Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Sterowanie ruchem przez zewnętrzną aplikację
dymus:
Odcinki izolowane są obsługiwane i są wykorzystywane w SCS do sygnalizowania zajętości, a wygaszanie semaforów to klasyczy event _s1, mozna by albo zostawić klasyczy event albo wg zajętości toru za semaforem. Czyli do sterowania MaSzyny z SCS'a wystarczy przerobić scenerie (dodanie odcinków izolowanych i pozbycie się większosci klasycznych eventów, a zamiast tego eventy które będą ewentualnie przesyłanie informacje do programu) oraz napisać program które będzie sterowało i konstrolowało co się dzieje na scenerii i w SCS i będzie umiało tym sterować (czy to ogólne zasady sterowania czy konkretne dla danego sceneriusza. A sam SCS potrzebuje przebieg od semafora do semafora/punktu końcowego, a sam sobie ustawi rozjazdy.
--- Cytuj ---Jeśli chodzi o sterowanie za pomocą urządzeń przekaźnikowych i pulpitu kostkowego, to polecam pobawić się trochę symulatorem ISDR, na początek
--- Koniec cytatu ---
Pulpit kostkowy mógłby byc fajnym dodatkiem, ale do samego sterowania SCS naprawdę daje radę, tylko potrzebny automat czy wirtualny dyżurny który będzie nim sterował. Pulpit kostkowy moze by się przydał na jakieś oficjane pokazy czy coś, więc mozna o tym też pomysleć ale jak na razie SCS chyba sam w sobie jest bardziej potrzebny.
maciek001:
W sumie to na razie nie jest ważne czy będzie sterowaniem SCS czy pulpitem bo tak czy siak potrzebny jest jakiś interfejs do wymiany sensownych danych. Jeden interfejs można wykorzystać do komunikacji z każdym programem ;) Zrobić trzeba sprawną komunikację z SCS a w przyszłości może uda się podpiąć pulpit kostkowy do SCS-a albo bezpośrednio
miko22:
--- Cytat: dymus w 01 Marca 2017, 17:44:54 ---Pulpit kostkowy mógłby byc fajnym dodatkiem, ale do samego sterowania SCS naprawdę daje radę, tylko potrzebny automat czy wirtualny dyżurny który będzie nim sterował. Pulpit kostkowy moze by się przydał na jakieś oficjane pokazy czy coś, więc mozna o tym też pomysleć ale jak na razie SCS chyba sam w sobie jest bardziej potrzebny.
--- Koniec cytatu ---
Miałem na myśli wygląd ekranu sterującego, który imitowałby pulpit kostkowy (jak w ISDR), czyli od razu trochę przyszłościowo w stronę multiplayera, kiedy będzie mogło być kilku dyżurnych obsługujących poszczególne stacje/posterunki. Chodzi mi o to, aby zostawić możliwość zrobienia takiego pulpitu dla poszczególnych stacji, żeby każdy dyżurny mógł sobie ew. wybrać, na jakim sprzęcie chce pracować - nowoczesny system komputerowy czy klimatyczny pulpit kostkowy (na ekranie). Podłączenie rzeczywistego pulpitu (czy to z prawdziwych elementów, czy wykonanego samodzielnie) to zupełnie inna kwestia (i nie ten temat) oraz przesyłanie odpowiednich danych przez UART do jakiegoś mikrokontrolera obsługującego wszystkie przyciski, szczeliny świetlne, powtarzacze itd., ale to już @maciek001 ma chyba opanowane... ;)
Edit:
--- Cytat: maciek001 w 01 Marca 2017, 18:26:26 ---Zrobić trzeba sprawną komunikację z SCS a w przyszłości może uda się podpiąć pulpit kostkowy do SCS-a albo bezpośrednio
--- Koniec cytatu ---
Racja, to w pierwszej kolejności.
maciek001:
@miko22: W SCS-ie trzeba od razu mieć wszystkie stacje? ;) Osobiście wolałbym, żeby całość sterowania ruchem była zamknięta w maszynie a SCS miał możliwość sterowania ale jestem świadom, że to bardzo dużo roboty.
Swoją drogą: ciekaw jestem czy można zrobić nakładkę graficzną na SCS żeby sterować jak kostkowym :)
firleju:
Z SCS jest jak z Rainsted. Nie ma launchera w exe więc korzystamy z dobrego zewnętrznego softu. Paul ma pomysł na sterowanie scenariuszem więc to jest lepsza droga niż zabawa w implementację logiki układania przebiegów, która już została zaimplementowana i przetestowana.
Dla mnie nie jest problemem, że automatycznie odpalasz na kompie drugi proces, który komunikuje się z tym głównym. Może być nawet bezokienny jeśli komuś to będzie wadziło.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej