Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Exe - konwersja na C++

<< < (636/637) > >>

tmj:
Aa jesli to zmiana po wprowadzeniu cieni w ogole to juz mniej dziwne; spory spadek wydajnosci jest tutaj nieunikniony, zazwyczaj bedzie to w granicach ~30% ale na slabszym sprzecie jesli przekroczy mozliwosci karty graficznej to bedzie gorzej. Mozna sprobowac takze redukcji zakresu, np do poziomu:

--- Cytuj ---shadowtune 1024 250 50 500

--- Koniec cytatu ---
ale jesli i to nie pomoze to pozostaje tylko je wylaczyc

--- Cytuj ---shadows no

--- Koniec cytatu ---

CX MANIAK:

--- Cytat: tmj w 02 Sierpnia 2017, 15:04:12 ---A jak wyglada FPS po zmianie wielkosci mapy do 4096?
Wielkosc 8192 oznacza, ze sama mapa cieni zajmuje ~250mb, i karta graficzna moze zwyczajnie przestac sie wyrabiac, co objawi sie znacznym spadkiem wydajnosci.

--- Koniec cytatu ---
Witam.
 Dopiero dzisiaj miałem chwilkę czasu na dalsze testy, a więc... Po zmianie rozmiaru shadowmapy z 8192 na 4096 Fps znacząco podskoczył ( wpis u mnie ma obecnie taką postać 4096 250 400 500), czy można tu jeszcze coś zmienić? Wydajność na TD wynosi teraz ok 160 kl/s. Ale prawdziwym sprawdzianem było uruchomienie jakże by inaczej Kaliskiej i jazda po Ostrowie Wlkp. Na stacji wynik średni to 40-60, szlak ok 80. Przy okazji, genialnie są widoczne teraz światła semaforów, szczególnie w porze nocnej. Oto chodziło właśnie!

tmj:

--- Cytat: CX MANIAK w 03 Sierpnia 2017, 23:35:23 ---wpis u mnie ma obecnie taką postać 4096 250 400 500), czy można tu jeszcze coś zmienić?

--- Koniec cytatu ---
Zasieg (przedostatni parametr) mozna chyba dosc bezpiecznie zredukowac do ok. 300, z tego co widze na sceneriach jest to wystarczajaco daleko by 'pojawianie sie' cieni nie rzucalo sie w oczy, a zmniejszony obszar oznacza troche lepsza jakosc i wydajnosc.

CX MANIAK:
Witam.
 Zasięg zmniejszyłem próbnie do 300, nie jest źle. Jednak widać wyraźnie cienie pojawiające się w oddali na ścianach wysokich budynków. @Tmj, zauważyłem że wyłączyłeś przenikanie cieni do kabin. Trochę szkoda w sumie...Dodawało to klimatu.

firleju:
Nowa wersja odgałęzienia od tabelki prędkości. Bazuje na wersji 20170725. Pliki w changelogu. Jak tylko tmj wrzuci coś na ruszt (repo) to zaktualizuje podstawę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej