Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Exe - konwersja na C++
firleju:
Czuje się jak Ra. Wszyscy biorą, nikt nie napisze, że dobrze... Ehhh...
Dobra, koniec narzekania. Z najnowszych wiadomości z frontu to jestem gdzieś w połowie konwersji pliku OerlikonEst. Jako, że wygląda na dość spokojną końcówkę września jeśli chodzi o czas wolny (znaczy brak dodatkowych projektów) jest pewna szansa na zakończenie tego do końca tego miesiąca. Wbrew temu co pisze Q konwersja nie jest jakaś super prosta, gdyż konwerter nie zamienia automatycznie niektórych słów kluczowych object pascala na ich odpowiedniki w c++. W każdym razie powoli posuwam się do przodu zdobywając z każdą linijką nowe pole do wykazania się moją niewiedzą ;)
queuedEU:
Skoro czujesz sie jak @Ra to w takim razie juz Cie nie lubie ;D, ale wracajac do tematu przepisywania hamulcow... Moje pytanie jest nastepujace - czy czujesz sie na silach przetlumaczyc te wszystkie moduly? Konkretnie chodzi mi o to ze tam jest pokomplikowane to wszystko poprzez te okropne dziedziczenie klas. Ja poleglem przepisujac to recznie kontrolujac i wiedzac co robie, Ty zas do tlumaczenia uzywasz jakiegos konwertera, a to nie wplywa pozytywnie na zapoznanie sie z
tym co sie przepisuje - tak mi sie przynajmniej wydaje :). Mysle ze powinienes ogarnac prostsze sprawy np. takie jak zamiana typow lancuchowych
na std::string czy, zamiana parserow na CParser, bo po przetlumaczeniu SPKSa, moze okazac sie, ze MaSZynum zawiesza sie na wczytywaniu scenerii :D.
Mozesz mi nie wierzyc Grzesiu, ale hamulce najlepiej zostawic na sam koniec - bo najtrudniejsze :).
Balaclava:
Zassałem exe na dysk i próby odpalenia misji na Quarku, l61_pospieszny (tej od @Ra) i l053-sluzba2-night zakończyły swe wczytywanie na takiej oto linijce:
--- Kod: ---New timetable for [nazwa_loka]: rozklad
--- Koniec kodu ---
Czysta paczka + patch 16.08.
Stele:
Mi się ładuje. Przetestowałem na l61_regio od Ra.
Wyjazd z Osobowej zaświeciło na zielono i usunęło z tabelki. W pierwszym wersie w kolejnej stacji jednak nadal wyświetla "Częstochowa Osobowa" i po zatrzymaniu się na Stradomiu nie reaguje na W4.
Z moich ostatnich zmian, to nie odtwarza dźwięku drzwi.
Na td przy pustym rozkładzie zawiecha na ładowaniu rozkładu.
firleju:
@Krzysiek: Zawiecha na ładowaniu rozkładu to jest brak wyjścia z pętli. Na pewno masz ostatnie exe? Bo poprawiałem na pewno ten błąd. Podaj mi który rozkład ładowałeś w misji l053 to spróbuję na td go załadować i zobaczę co się stanie.
@Stele: Brak skasowania odjazdu to raczej nie jest wina konwersji. Cała obsługa pozostała tak jak poprzednio. Na normalnym exe też się tak zachowuje?
@Q: Nie ma większego znaczenia czy zacznę od najtrudniejszego, czy najłatwiejszego. Teoretycznie zacząłem od najłatwiejszego, a okazało się, że cały moduł jest zakręcony jak jelita. Wiem, że tu jest fajne dziedziczenie, ale da się to opanować. Podpieram się tym co generuje Borland do bindingów.
Dodano: 26 Września 2016, 08:51:15 Kolejne wieści z frontu:
Całość modułu jest przetłumaczona. Niestety nie kompiluje się, gdyż w Pascalu w jednej funkcji użyty jest parametr domyślny na zmiennej i okazuje się, że przez binding to nie działa. Więc albo dopisze sobie funkcje w Pascalu, albo od razu przetłumaczę komplementarny plik, bo robienie funkcji inline po to żeby ją zaraz skasować chyba nie ma sensu. W takim układzie do tłumaczenia idzie hamulce.pas.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej