Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Katalog modeli statycznych - podejście drugie.
SKP:
A może warto część z tych informacji uczynić ustandaryzowanymi parametrami w zakomentowanej części plików inców? Tak, jak jest obecnie podawana wysokość (chyba, że coś się zmieniło - nie jestem na bieżąco). Wtedy, po edycji plików na repo, możliwe by było zautomatyzowane tworzenie katalogu (tylko część rzeczy trzeba by było dodać, np. orientację i zdjęcie). Poza tym, umożliwiłoby to migrację w przyszłości między katalogami, automatyczne katalogowanie nowych dodatków i tworzenie lokalnych katalogów, np. w Rainstedzie lub czymś Rainstedopodobnym. Gdyby jeszcze wprowadzić wymóg publikacji screena poglądowego dodatku w niewielkim rozmiarze w każdej nowej paczce w wersji deweloperskiej (oczywiście w odpowiedniej lokalizacji, z odpowiednią nazwą lub ścieżką w części informacyjnej pliku inc), to można by było osiągnąć wysoki stopień automatyzacji katalogowania. Warto to rozważyć, bo podejść do katalogów było bardzo dużo, sam robiłem jedno z nich, a pamiętam jeszcze co najmniej 2. Później katalog przepada, a odpowiednio umieszczone informacje w plikach zawsze można by było wykorzystać.
Balaclava:
Powoli kończę "focenie" całego katalogu /scenery (oczywiście poza wskaźnikami i semaforami). Myślę, że gdy skończę, wypuszczę paczkę z tym screenshotami, aby trasopisarze wiedzieli przynajmniej, jak dany obiekt wygląda. Następnie będę kontynuował zbieranie danych o pivotach, wymiarach itd. oraz wezmę się powoli za tworzenie internetowej bazy danych.
Balaclava:
Folder scenery jest prawie gotowy, jeśli chodzi o zdjęcia obiektów. W niektórych folderach znajdują się również pliki .txt z ich opisami. Niektóre foldery i pliki zostały celowo pominięte ze względu na znikomą potrzebę i sens katalogowania ich w tej chwili. Są to:
* Foldery /tr i /tra, ponieważ prędzej czy później przyjdą nowe modele słupów
* Podsypki pod zwrotnicę starego typu (czyli wszystkie oprócz Benkowych)
* Wszelakie .inc przejazdów kolejowych ze względu na ich ilość (brak czasu i chęci na ich katalogowanie)
* Semafory, wskaźniki, ponieważ ich wygląd można wywnioskować z nazwy plikuJak uporam się z hostingiem (plik .7z waży 212MB. Poratuje ktoś miejscem na serwerze?), wrzucę paczkę. Jeśli ktoś chce, może dorobić niektóre obiekty, a szczególnie te, które nie mają nałożonych tekstur, lub przedstawiający je obrazek ukazuje pustą przestrzeń.
Balaclava:
Nie myślcie, że projekt upadł... ;) Jakiś czas temu @Ra poprosił mnie o przesłanie mu efektów mojej dotychczasowej pracy i jak widać, otrzymaliśmy fajnie narzędzie które znacznie uprzyjemni trasopisarstwo.
Stele:
Super, że się dogadaliście. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej