Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Radiotelefon w exe

(1/4) > >>

Stele:
Stan zastany zrobiony przez Ra:
Istnieje komenda "Radio_channel X *" do umieszczania we wskaźnikach zmiany kanału, gdzie X jest numerem nowego kanału a drugi parametr nie jest używany. Po wykonaniu zmienia nr kanału używanego przez AI składu (obecnie kierownika pociągu jeśli używa radia).
Istnieje zmienna określająca kanał wybrany na radiotelefonie przez gracza. Można nią sterować klawiszami "-" "=". Istnieje guzik wł/wył radiotelefonu. Istnieje lampka wł/wył radiotelefonu (jedyne używane póki co).

Podczas analizy tego stanu dodałem napis do diagnostyki "RT:[bieżący]([zadany])" gdzie bieżący jest kanałem ustawionym przez gracza a zadany przypisanym z eventu/używanym przez ai. Nie ma to obecnie żadnego wpływu na odtwarzanie dźwięków. Zmiany będę wrzucał na brancha https://github.com/antonisauren/maszyna/tree/radio a gotowe exeki do tego wątku.

Problemy do rozwiązania:

* Mamy niezgodność numeracji. AI przyjmuje 1-8. Kabina 0-8 gdzie 0 to niby wyłączony, ale do tego jest osobna zmienna, więc po co tak?
* Jak ustawiać kanał dla pojazdu bez rozkładu jazdy na manewrach? Skąd gracz i AI mają wiedzieć co obowiązuje na danej stacji?
Plany:

* Dodać do eventu sound nowy parametr. W przypadku braku dźwięk będzie odtwarzany zawsze. Istniejący będzie odtwarzał go tylko na danym kanale. Odtworzenie na innym kanale niż wybrany będzie odtwarzało trzaski by zasygnalizować graczowi, że o czymś zapomniał.
* Ograniczyć odtwarzanie kierpocia radiowego do stosowanego przez niego kanału.
* Dodać ustawianie kanału na podstawie rozkładu jazdy. Z opisu posterunku AI będzie wybierać kanał na starcie symulacji/po otrzymaniu rozkładu.
* Dodać animację nastawy kanału (Radmor) i wyprowadzić ją do pythona na ekrany (Koliber).
* Dodać lampkę fali nośnej (świeci w czasie odgrywania dźwięku na wybranym kanale.[li]Jakoś zrealizować wywołanie. Gdzieniegdzie mamy eventy na eventlauncherze "w" co może zostać by nie wprowadzać nowej mechaniki. Kontrola łączności powinna być zawsze inicjowana przez gracza bo na l61 gdzie to mamy, odgrywane jest kawałek przed wskaźnikiem co przy planowanym systemie zostałoby zaszumione.
[/li][/list]
I masa innych o których obecnie zapomniałem.

Nie ukrywam, że trzeba zacząć od poczytania jak komunikacja radiowa działa na kolei, bo średnio to ogarniam. Wszystkich chcących przybliżyć temat lub mających pomysły/życzenia zapraszam do dyskusji.

El Mecánico:

--- Cytat: Stele w 04 Czerwca 2016, 12:54:21 ---[ciach]

* Jak ustawiać kanał dla pojazdu bez rozkładu jazdy na manewrach? Skąd gracz i AI mają wiedzieć co obowiązuje na danej stacji?
--- Koniec cytatu ---
Pojazdy na Radmorach i przewoźników z poza grupy PKP manewrują po infrastrukturze PLK albo na kanale pociągowym, albo ustawiacz przynosi przenośne z kanałem manewrowym. Loki PKP Cargo wyposażone w Kolibry mogą manewrować na kanałach miejscowych, ale na ogół kanałów tych używa się tylko przy pracy z drużyną manewrową. Kanał na danej stacji bierzemy z wyciągu z RTS, a przede wszystkim znajomości szlaku.

--- Cytuj ---Nie ukrywam, że trzeba zacząć od poczytania jak komunikacja radiowa działa na kolei, bo średnio to ogarniam. Wszystkich chcących przybliżyć temat lub mających pomysły/życzenia zapraszam do dyskusji.

--- Koniec cytatu ---
Instrukcja nie długa, opis w rozd. II: http://www.plk-sa.pl/files/public/user_upload/pdf/Akty_prawne_i_przepisy/Instrukcje/Wydruk/Instrukcja_o_uzytkowaniu_urzadzen_radiolacznosci_pociagowej_Ir-5__R-12_.pdf

Stele:
Bez upchania kanału startowego w trainsecie pewnie się nie obejdzie. Może jako sufiks rozkładu... Gracz będzie miał informację w opisie albo sobie zerknie na diagnostykę co ma zadane.
Jak wygląda kwestia kanałów manewrowych? Można prosić o instrukcje Radmora i Kolibra?

SKP:
Moim zdaniem radiotelefon powinien być po uruchomieniu symulacji wyłączony - zawsze. Zresztą tak też jest raczej w rzeczywistości. Pozwoli to na uniknięcie konieczności dopisywania do trainset kanału początkowego.

Odnośnie do sterowania, uważam, że powinno się odbywać albo wg modelu, który kiedyś zaprezentowałem w WBT (screen w zał.), albo zgodnie z tym, co zaproponował wtedy Ra, żeby istniał po prostu klawisz do "inteligentnego" przestawiania radiotelefonu. Wciśnięcie tego klawisza powodowałoby, że kanałem bieżącym stawałby się kanał zadany. Jeśli nie zastosujemy tego rozwiązania, użytkownik będzie musiał sprawdzać wzrokowo, na jakim kanale jest, co w przypadku niektórych radiotelefonów będzie bezwzględnie wymagało spojrzenia na napisy pod FX (gdzie X ∈ {1,2} ). A wydaje mi się, że te napisy powinny być tylko dodatkowe i nigdy nie mogą być bezwzględnie potrzebne podczas symulacji. Dlatego wydaje mi się, że tylko te dwa zaproponowane przeze mnie rozwiązania pozwalają na niewykorzystywanie bezwzględnie napisów (na co nie pozwala opcja z "pokrętłem" +/-). Przy czym pomysł Ra jest chyba bardziej "smart". Taki "smartfon" będzie z tego radiotelefonu ;)

Wtedy włączenie radiotelefonu będzie też wymagało tylko wciśnięcia "inteligentnego" przycisku. Wyłączenie zaś nie będzie możliwe, ale to chyba tylko jest plusem (może to zostać zrobione przypadkowo, przez co userzy będą mieli problemy - jaki inny cel może mieć wyłączanie RT?).
  Dodano: 04 Czerwca 2016, 17:00:08 Zaś pof F1 mogłoby się wyświetlać:

--- Cytuj ---Kanał radiowy: X.
--- Koniec cytatu ---
Lub:

--- Cytuj ---Kanał radiowy: Y. Wymagany kanał radiowy: X.
--- Koniec cytatu ---

Stele:
Chodzi głównie o to skąd AI ma wiedzieć jaki kanał ustawić po starcie symulacji przed objęciem rozkładu. Graczowi można napisać w opisie misji.
Wyłączenie radiotelefonu na starcie to nie problem ale staram się też myśleć o jak najmniejszym progu wejścia. Ile mamy zgłoszeń wynikających z niewłączenia baterii a to już trzeci rok leci jak dobrze liczę.
Wł/wył jest już obecnie. Trzeba wyłączyć by zbić radiostop.
Nie rozumiem idei automatycznego wskakiwania na kanał. Włączenie ai na jeden krok da taki efekt. Mamy nr kanału w rozkładzie i mamy wskaźniki przy szlaku. Spojrzenie wzrokowe będzie wymagało zerknięcia na pokrętło/wyświetlacz. Opcja 1-8 na cyferkach to niweluje. Tu jest problem zgodności ze zmianami Q, który używa tych klawiszy dla diagnostyki. Trzeba to przemyśleć. Radiostopu w żadnym razie nie dawałbym na pojedynczy klawisz. Zbyt duże ryzyko przypadkowego kliknięcia.
Jak widzisz potwierdzenie/kontrolę/zgłoszenie? Jak to Ra zwykł mawiać "konkretny algorytm bo mi się nie chce wymyślać". ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej