Autor Wątek:  Prowadzenie strony na Facebooku  (Przeczytany 3249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1415
Prowadzenie strony na Facebooku
« dnia: 20 Kwietnia 2016, 00:55:58 »

Stroną Symulatora "MaSzyna" na Facebooku zajmuję się głównie ja, czasem @SKP czy @Benek coś wrzuci, ale w dużej mierze wszystkie treści / grafiki zamieszczam ja. W ostatnim czasie krucho u mnie z czasem i niestety nie mogę już aż tak dużo poświęcać na wrzucanie tam treści, ostatnio ograniczam się jedynie do publikowania informacji o dodatkach czy nowościach, a to w mojej ocenie zbyt mało. Jako że Facebook (poza eu07.pl) stanowi jedyną drogę kontaktu MaSzyny ze "światem zewnętrznym", jest on obecnie najważniejszą gałęzią, gdzie odbywa się promocja Symulatora, gdzie odbywa się kontakt na linii twórcy - odbiorcy, nie powinno się tego kluczowego elementu zaniedbywać.

Dlatego też poszukuję jednej chętnej osoby, która byłaby w stanie zamieszczać w miarę regularnie treści na Facebooku. Przedstawię know-how i inne zasady którymi kierowałem się przy dodawaniu treści, aby całość była spójna oraz żeby wstawiane w przyszłości treści nie różniły się znacznie od dotychczasowych.

Osoba uzyska status -Redaktor-: Może edytować stronę, wysyłać wiadomości i publikować jako strona, tworzyć reklamy, sprawdzać, który administrator utworzył post lub komentarz, a także wyświetlać statystyki.

Wymagania:
aktywne konto na Facebooku, umiejętność poprawnego pisania w języku polskim, obycie w Symulatorze (od strony technicznej, znajomość pliku Readme, znajomość zawartości strony eu07.pl), obycie w treściach, które zamieszczane były na naszej stronie dotychczas.
Strona: w całości poświęcona Symulatorowi, ponad 5100 osób "lubiących". Czasem zamieszczane były treści niezwiązane z Symulatorem, ale związane z transportem kolejowym.
Zadania: zamieszczanie treści (screeny, informacje o opublikowanych dodatkach/paczkach), kontakt z "fanami" ("delikatna" pomoc techniczna <szczegóły podane będą w know-how>, odpowiadanie na komentarze, odsyłanie do instrukcji), współpraca z twórcami (zamieszczanie ogłoszeń dot. tworzonych dodatków).

W mojej ocenie dużym atutem byłoby doświadczenie w prowadzeniu własnej strony internetowej / galerii czy nawet samego innego fanpage'a na Facebooku, ogólnie mówiąc - kontaktu ze sferą tworzenia treści w Internecie.

Osoby, które mają czas, chęci i potrzebę wsparcia Symulatora od strony jego promocji na Facebooku - poprzez Prywatną Wiadomość do mnie możecie opisać własne doświadczenia z tworzeniem treści w Internecie, doświadczenia z Facebookiem i prowadzeniem stron, opisać obycie w treściach zamieszczanych dotychczas na naszym fanpage'u (np. czy wychwyciłeś zasady jakimi się kieruję przy tworzeniu treści). Jeżeli chętnych będzie dużo, to osobę na stanowisko Redaktora wybierze się na zasadzie "konkursu".

Skład sądu konkursowego: @macius5991.

Pamiętam, że sam jakoś na początku 2013 roku zgłosiłem się do @Rewizora (chyba?, nie pamiętam) na ochotnika do prowadzenia strony. Impulsem było to, że odnotowałem brak aktywności przez około dwa tygodnie, co wydawało mi się niedopuszczalne. Stronę przejąłem z ilością "fanów" na poziomie około 2000 osób "lubiących", teraz mamy już ponad 5k. Jako, że raczej wówczas mało aktywny byłem na forum, toteż nie było wiadomo, jak sprawa się potoczy. Uzyskałem od Administracji kredyt zaufania i jakoś się udało.

Przyklejam wątek na czas konkursu.
Benek

Kandydatury przyjmuję do 29.04.2016 r. (piątek), godzina 20:00.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2016, 00:39:51 wysłana przez macius5991 »
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.

Offline MaciejM

• Otrzymane polubienia: 1415
Odp: Prowadzenie strony na Facebooku
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwietnia 2016, 23:01:11 »
Zgłosiło się czterech kandydatów. Na podstawie obserwacji ich działalności na forum oraz prezentacji kandydatury uzyskali oni odpowiednio:
K1 - 50 pkt
K2 - 50 pkt

K3 - 48 pkt
K4 - 46 pkt.
Można było uzyskać max 55 pkt.

Kandydaci K1 i K2, ze względu na to, że uzyskali identyczną liczbę punktów, początkowo dostaną obaj możliwość redagowania strony. Podczas tego etapu "zlecane" im będą zadania do wykonania i na postawie oceny ich wykonania wyłoniony zostanie nowy redaktor strony na Facebook'u.

Na pierwszym etapie ocenie podlegały m.in. następujące elementy: doświadczenie obecności na forum, znajomość kwestii technicznych Symulatora, doświadczenie w tworzeniu treści w Internecie i na Facebooku,  aktywność w dziale pomocy.

Odklejam.
Benek
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2016, 14:04:15 wysłana przez Benek »
PKP Intercity Zakład Centralny w Warszawie
15 lat z MaSzyną!

Sceneria Tomaszewo - zapraszam do otwartych testów scenerii.