Symulator EU07 (i nie tylko) > Poradniki
[DYN] Opis fizyki asynchronów
youBy:
W związku z dużym zaawansowaniem prac nad fizyką pojazdów napędzanych silnikami asynchronicznymi przedstawiam pierwszą wersję opisu parametrów fizyki oraz sposobu obliczania ich wartości na podstawie rzeczywistych parametrów napędu.
Wersja pierwsza - 29 lutego 2016 r.
http://eu07.pl/userfiles/1007/priv-Opis_fizyki_asynchronow_v1.pdf 1.19 MB
jakol112:
Świetna sprawa, prawdziwie techniczne podejście do opisu koncepcji :) Jedyne na co ponarzekam to brak zastosowania indeksów dolnych co utrudnia rozszyfrowanie wzorów i indeks parametrów znamionowych "nom", który według mnie z powodzeniem można zastąpić indeksem "n". Być może to czepialstwo ale jestem na to wyczulony.
Uwzględniliście poślizg? Jedyne co wyczytałem o tym parametrze to:
--- Cytuj ---natężenie prądu płynącego przez wirnik jest wprost proporcjonalne do różnicy prędkości
wirowania pola i wirnika
--- Koniec cytatu ---
youBy:
Moim zdaniem pojęcie poślizgu dla trakcyjnych silników indukcyjnych zasilanych z falownika jest po dwakroć zbyteczne:
1) może kojarzyć się z poślizgiem zestawów kołowych,
2) przy zmieniającej się częstotliwości i napięciu zasilania (zwłaszcza sterowanie U/f=const), silnik zachowuje się podobnie przy zachowanej różnicy prędkości wirowania pola i wirnika, natomiast poślizg się zmienia. Skrajnym przypadkiem jest sytuacja, gdy silnik lub pole jest zatrzymane, co również powoduje pewne komplikacje przy obliczeniach.
jakol112:
Czy poślizg nie jest właśnie różnicą między prędkością wirowania pola i wirnika? Chyba że nie czytam Twojej wypowiedzi ze zrozumieniem... Mógłbyś wyjaśnić fragment:
--- Cytuj ---silnik zachowuje się podobnie przy zachowanej różnicy prędkości wirowania pola i wirnika, natomiast poślizg się zmienia
--- Koniec cytatu ---
Krzysiek626:
Punkt pierwszy:
--- Cytuj ---1) może kojarzyć się z poślizgiem zestawów kołowych
--- Koniec cytatu ---
w zasadzie wyklucza w ogóle rozpatrywanie tego zjawiska. W punkcie drugim kluczowe są słowa:
--- Cytuj ---przy zachowanej różnicy prędkości wirowania pola i wirnika
--- Koniec cytatu ---
Stała różnica. Zmienna jest tylko częstotliwość i napięcie, co przełoży się na zmianę obrotów (obojętne czy w górę czy w dół), pola i wirnika z zachowaną między nimi stałą różnicą.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej