Symulator EU07 (i nie tylko) > Wydział zamówień
Potrzebne materialy fotograficzne roznych obiektow
up5358:
Witam,
Chce pomoc @bounowi w projekcie linia61_v2. Potrzebuje zdjec na tekstury dla nastepujacych obiektow (tekst oryginalny od @bohunaIC):
"-domki jednorodzinne
-ploty drewno,siatka,beton
-bloki mieszkalne
-fabryki, sklady budowlane, hurtownie (ogolnie obiekty przemyslowe)"
Dobrze, by bylo, gdyby to byly jakies charakterystyczne obiekty znajdujacej sie przy linii kolejowej, pomiedzy stacja Czestochowa Osobowa - Czestochowa Stradom - Herby - Lubliniec. Zdjecia robimy, tak jak kazde jedne na tekstury. Jesli sa na obiektach jakies charakterystyczne znaki, tabliczki, itp to zblizenia.
Cesky Kretek:
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part1.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part2.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part3.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part4.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part5.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part6.rar 95.00 MB
http://eu07.pl/userfiles/785/foto-czestochowa_2010.part7.rar 63.89 MB
Zdjęcia robiłem w 2010 roku, wysyłałem je wtedy Bohunowi, ale mogły gdzieś zaginąć - stąd reupload. To są fotki różnych rzeczy (do każdych zdjęć są opisy + mapa co gdzie jest) ze stacji Częstochowa Osobowa.
Do tego posiadam jeszcze dokładny schemat urządzeń SRK z oryginalnego projektu - kto teraz najbardziej pracuje nad układem torowym? @Ra czy @Bohun?
Jeremi:
Witam.
Ucząc się używania blendera postanowiłem zrobić sobie model Dworca Częstochowy Osobowej.
Jednak google maps ani dostępne zdjęcia, w tylnej części tego dworca (od strony torowiska) za bardzo się nie przydają gdyż nie bardzo co widać i więcej trzeba kombinować oraz się domyślać. Ogólnie model robię na zasadzie domysłów i przyjęcia miary "kostki" okna czy panelów pod dachem. Dlatego miałbym prośbę jeżeli ktoś by przebywał koło dworca i miał czas aby coś zmierzyć tudzież pstryknąć parę fotek i się tym podzielić ułatwiło by mi to pracę.
Przeglądając zdjęcia wrzucone powyżej, to są one przydatne do wymodelowania peronów i przejścia ale przydały by się też wymiary podpór i odległości w ich rozstawieniu, bo tam to już konkretnie na oko, gdyż nie ma żadnego odniesienia.
Ogólnie przydały by mi się zdjęcia i wymiary bocznych przestrzeni wystających z elewacji, oraz zdjęcia tego małego budynku dworca po drugiej stronie, a tak konkretniej:
Korzystając z pliku przod_need na zielono zaznaczyłem gdzie potrzebuję zdjęcia na wprost do danej powierzchni a na czerwono wymiar (z jednej lub drugiej strony).
- Głównie interesuje mnie wymiar tych kostkowych okien oraz jak bardzo wysunięte są te lustrzane przeszklone prostokąty i jak wysoko są od podłoża.
- Czy szyby przy wejściu są w jednej płaszczyźnie czy w różnej.
- Zdjęcia z wejścia podziemnego i jego głębokość w stronę torów nie w stronę ziemi (chociaż to jak będzie to też się zrobi).
- Dobrze by było wiedzieć w jakiej odległości od siebie są belki konstrukcyjne schodów tych na plac. Można to zmierzyć mierząc barierki od słupka do słupka i odległość pomiędzy pojedynczymi szczebelkami (w sumie to by też się przydało, o ile w ogóle można tam wejść). Rozmiar podpór i fundamentu do podpór. Wysokość i głębokość schodów.
Korzystając z tyl_need zaznaczyłem na żółto wyjście z budynku gdzie przydało by się więcej szczegółów tak żeby nie zasłaniał słup oraz w wnętrza tego przejścia, jak odległość, Na zielono w obszarze przydały by się zdjęcia z góry jeżeli ktoś dysponuje dronem albo mega podskokiem ;)
Na niebiesko obszar gdzie przydało by się więcej zdjęć z różnych miejsc oraz wymiary i rozstaw słupów, a także zdjęcia "sufitu" i jak się da po kostkach i odstępie elewacji kostkowej od podłoża, to wysokość.
Na szaro gdzie przydały by się wymiary tego czerwonego czegoś.
Szczerze to dopiero tam zaglądam więc jeszcze nie rozkminiałem, dokładnie co i gdzie można wymyślić.
Istotną sprawą jest też ten wystający twór Jak bardzo jest oddalony od końca dachu można zmierzyć po kostkach. Zdjęcie na wprost też by pomogło. Jak bardzo wystaje to od elewacji głównego budynku jak i tego małego budynku oraz jakiej jest szerokości. Najlepiej chyba zmierzyć mierząc i licząc kostkę brukową. Ale wymiarami panelów prostokątnych na elewacji też bym nie pogardził.
Zdjęcia z różnych miejsc żeby można było policzyć wysokość i szerokość przy znanym jakimś parametrze.
To tak z grubsza ;)
Jeżeli ktoś by miał czas chęć aby to zrobić, a jest to sporo pracy, to z góry dziękuję za podzielenie się wszelkimi informacjami.
Pozdrawiam i życzę owocnego oraz udanego nowego roku.
Jeremi
Cesky Kretek:
Dzięki za ten post - oznacza to, że są konkrety, a jak są konkrety, to można poświęcić swój wolny czas. :)
Będę w styczniu w Częstochowie (nie znam jeszcze dokładnego terminu) to postaram się zrobić to wszystko według Twoich wytycznych, chyba że dostanę wcześniej służbę dzienną do Częstochowy to podczas przerwy na stacji pobiegam z aparatem i zrobię tyle na ile starczy mi czasu.
Czy będziesz potrzebował bardzo dokładne wymiary, czy mogą być szkicowane rysunki + pomiar cząstkowych elementów - czyli np. szerokość jednego schodka * ilość stopni = szerokość całych schodów? Czy masz zamiar wymodelować w późniejszym czasie przejście nad peronami + perony + ewentualnie otoczenie? Jeżeli tak, to opisz jeszcze czego Ci dokładnie potrzeba (wymiary, zdjęcia itp.). Te zdjęcia które wrzuciłem były robione w 2010 roku i w zasadzie bardziej poglądowo niż na tekstury - było wtedy strasznie zimno i jak widzę znowu czeka mnie bieganie po śniegu, ale dla słusznej sprawy mogę się poświęcić. :)
Jeremi:
Zasadniczo docelowo chciałbym zrobić cały pas od dużego dworca przejście naziemne dachy i mały budynek dworca. Przeglądając Twoje zdjęcia w sumie można by zrobić jeszcze nastawnię bo w porównaniu do budynku dworca i przejścia to jest to raczej prosty klocek, tylko przydały by się zdjęcia bocznych elewacji i jakiś wymiar. Reszty terenu jeszcze nie oglądałem. Póki co to, a później się zobaczy co dalej. Co mi konkretnie potrzeba na przyszłość to wyjdzie w praniu, ogólnie zdjęć na wprost do powierzchni. Zdjęcia takie jak robiłeś z peronu na peron tak żeby było widać rozłożenie poszczególnych elementów (ławek koszy, tabliczek, itd) to już musisz zweryfikować czego Ci brakuje, albo będę się mógł określić jak już tam dojdę.
Wymiary wystarczy, że spiszesz na kartce to i to w tym miejscu ma tyle i tyle. Przy załączonym zdjęciu ja sobie policzę i dopasuję. Co do milimetra inwentaryzacji i odwzorowania się nie zrobi, chyba że by się dorwać do planów.
Gdy będę wiedział, że kostka brukowa ma tyle i tyle od "fugi" do "fugi" albo słupy są w jakiejś odległości a między nimi jest ileś fal blachy to już z tej blachy można coś dalej określić, a jak będę miał zdjęcie z widoczną kostką czy blachą, to można już wymiar oszacować.
Najgorzej chyba jest wysokościami danych elementów.
Odległość między podstawą dachu a peronem można określić po wysokości schodów, że tyle i tyle schodów jest od dachu do peronu schodek ma taką wysokość no to dach jest na x*schodek.
Itd.
Jeżeli chodzi o przejście naziemne to np przydała by się szerokość najszerszego okna + "framuga". Daje to możliwość określenia szerokości tych 10 paneli nad oknami z zewnątrz co przełoży się na pozostałe wymiary.
Jak byś miał możliwość wejścia na piętro budynku dworca i zrobienia zdjęcia z okna (o ile jest ono w zasięgu) lub przez szybę na stronę przejścia naziemnego. Jak jest możliwość wyjścia na zewnątrz ze "statków ufo" nad torami, na zdjęciach widać że jest zewnętrzna konstrukcja oraz barierki z 1.5m i okna, to tam też można by pomierzyć tą metolową konstrukcję odległość między nimi albo odległość okien do zewnętrznej krawędzi. O ile jest tam dostęp.
Czy schody wychodzą w osi peronu.
Dzięki za zaangażowanie, jak będzie to będzie, bez spiny ;) ja tam pomału od weny do weny będę to rzeźbił.
A przede mną jeszcze ogarnięcie teksturowania ;)
Dodano: 31 Grudnia 2015, 02:06:35 P.S No to model dworca już domknąłem. Jeszcze słupy i dalej wchodzę na perony w nowym roku.
Jeżeli już by ktoś był, to ogólne zdjęcia elewacji z daleka obu budynków dworców oraz jednego modułu przejścia naziemnego, elementów na krawędziach i rogach poszczególnych styków elementów z bliska, również na końcach dachów od peronów. Bo są tam jakieś pół okna, dopełnienia do tych kwadratów, tak żeby można było poskładać z małych elementów powielając czy sklejając do całości przy teksturowaniu. Potrzebowałbym też kostkę brukową z góry oraz krawężniki, bo jest jej kilka rodzai np na przejściach. Opcjonalnie fontannę i rondo.
W sumie im więcej zdjęć tym lepiej, w im większej rozdzielczości tym lepiej.
Udanego Nowego Roku oraz wielu sukcesów zawodowych jak i osobistych.
Pozdrawiam
Jeremi
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej