Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Kilka pytan odnosnie wskaznika W4

(1/4) > >>

Mariusz1970:
Dobry,
Pare pytan odnosnie wsakznika W4, bo mocno w tyle jestem w nowych tredach. Poniewaz w swoim edytorze dorobilem mozliwosc wstawiania peronow (jako road) z dodawaniem tablic peronowych i wskaznikow W4 i mam problem z parametrami przesylanymi przy wpisie do W4. Wbudowany automat ma rowniez przypisywac wskaznik do toru.
Pytania:
1) Czy nazwa wskaznika jest gdzies wyswietlana podczas symulacji (np. po nacisnieciu jakiegos funkcyjnego F)?
2) Czy nazwa wskaznika jest gdzies przysylana do rozkladu jazdy, a nazwa ta jest widoczna dla czlowieka?
Te dwa pytania dotycza tego, czy nazwa koniecznie musi byc z sensem np. Bochnia_tor1, bo sluzy ona i czlowiekowi i symkowi, czy moze byc np. W4_dfgdfgd bo sluzy tylko symkowi
3)Ja u siebie mam paramert (p6), ktory wyglada tak: PassengerStopPoint: (p1) (p6) 1 endevent
Co on oznacza?
4) Jakie sa parametry oprocz p6 sterujace i co one oznaczaja?
5) W torze stosuje sie event typu 1 lub 2 czy tylko 0?

Sawi:
Mariusz swego czasu założyłem wątek o aktywnych W4 http://eu07.pl/forum/index.php/topic,22892.msg326054.html#msg326054 tam pewnie znajdziesz odpowiedzi na większość twoich pytań.

Mariusz1970:
Dzieki Sawi, przeczytalem, troche to skomplikowane. Dla automatu dlugosc peronu jest znana, wiec tutaj problemu nie bede mial, podobnie z parametrami 1,2,3 - ktora strona peronu. Jednak mam watpliwoasci:
1) Z nazwa nie dokonca rozumiem, bo ktos napisal, ze nazwa musi byc zgodna z nazwa rozkladu jazdy ale mozna dopisac znak nazwa_stacji#nr. Czy # to znacznik, czy # to przypadkowy uzyty znak? Reasumujac, czy nazwa W4 koniecznie musi zawierac nazwe stacji z rozkladu?
2) Tam byl taki parametr nr toru, czy on jest juz do czegos wykorzystywany?
Ogolnie, jesli komus to nie zrobi problemu, to prosba, moglby ktos w sposob synteczyczny wkleic tu przykladowy wpis W4 i co oznaczaja te parametry z uwzgednieniem moich pytan.
Dzieki

SKP:
Załóżmy, że w rozkładzie jest wpisana stacja Moczniki. Zatem wskaźniki W4 powinny się nazywać Moczniki#1, Moczniki#2, Moczniki#3, itd. Chodzi o to, że każdy inc to nie tylko model, ale teź event, a jak wiadomo - eventy muszą mieć inne nazwy. Do torów przypisujesz Moczniki#1_stopinfo, Moczniki#2_stopinfo, itd. Musisz koniecznie użyć nazwy Moczniki, żadnej innej. W przypadku stacji ze spacją, spację zamieniasz na podkreślenie.

Z tego co wiem, to numer toru nie jest do niczego wykorzystywany.
  Dodano: 06 Kwietnia 2015, 16:07:38
Jeszcze odpowiem na wcześniejsze pytanie - mają to być event1/2, przypisane w pobliżu wskaźnika (jak _sem_info przed semaforem). I jeszcze zacytuję przykładowy wpis z tamtego wątku, tylko opiszę go z uwzględnieniem najnowszych zmian Ra:

--- Cytuj ---Czestochowa_Stradom#p3_k2(1); -21698.9(2); -9.4(3); -76.8063(4); 78.9209(5); 3.4(6); 4.2(7); 40(8); 1 (9);end
--- Koniec cytatu ---

1 to nazwa_stacji#identyfikator. Tu widzimy, że identyfikatorem mogą być nie tylko liczby 1,2,3...choć jest to bardziej czytelne. 2-7 to współrzędne i rotacja w trzech osiach. 8 nie jest wykorzystywane (chyba, że o czymś nie wiem). 9 to strona, po której otworzą się drzwi (lewa). Jeśli w parametrze 9 zamiast 1 wpiszesz 151, to drzwi też otworzą się po lewej stronie, a ponadto podajesz symulatorowi informację, że peron ma długość 150m.

Mariusz1970:
Ok, a moglby ktos wystawic tutaj taki W4.inc, (ten obecnie uzywany).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej