Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Patch_MaSzyna_10_14

<< < (73/78) > >>

SKP:
Często też praktykowane jest podczas tworzenia misji uzależnianie jednych eventów od innych - niezwiązanych z nimi. Przykładowo, to S1 mogło być wyzwalane przez jakieś inne AI, które w tym czasie wjeżdżało na stację. Ale, że AI nie wjechało, to semafor się nie wygasił. Najgorszą praktyką jest opieranie misji na przewidywaniu "zrób to po pięciu minutach, wtedy pociąg już przejdzie". A co, jak nie przejedzie? Ja jest nie spotkałem się z przypadkiem, żeby "EXE strzeliło focha". Swego czasu trochę mi się nie podobała pewna ułomność eventlauncherów, ale to miało jakieś swoje uzasadnienie (ograniczony promień działania; może już zostało to naprawione).

HTD:
Ja tak tylko zgadywałem sobie. Pewnie źle zgadywałem. Co do tych eventów - muszę skończyć swój edytorek, wtedy debugowanie tego będzie dużo szybsze. Lepiej poświęcić na to jeszcze pół roku, zanim dotknę jakiegokolwiek scenariusza, a potem znajdować i poprawiać bugi masowo i błyskawicznie. Bo z pomocą istniejących narzędzi i dłubania ręcznego to można siedzieć nad takim drobiazgiem przez wiele godzin czy nawet dni, żeby coś poprawić. Jak będzie właściwe narzędzie, to pójdzie raz dwa, tak że będzie można po prostu brać scenerie po kolei i każdą sprawdzać, czy nie ma jakiś kwiatków w stylu "zrób to po pięciu minutach, wtedy pociąg już przejdzie" i pozmieniać to na właściwe rozwiązania (czyli odpalanie zajmowaniem lub opuszczaniem odcinków torów).

Temat drugi: coś słyszałem, że niedługo PC ma wyjść. Czy kabina EP09 jest już poprawiona? Nie świeci w niej część lampek. Tzn w jednej z kabin. W scenariuszu Drawinowo-noc nie pasuje rozkład. Tzn jest ten sam co dla misji dziennej. Dodatkowo - jechałem już któryś raz nocną - od Grabówka zaczynają się opóźnienia. W najlepszym razie 6 minut. Być może wynikają z symulowanych błędów dyżurnych i tak ma być, to OK. W każdym razie są za każdym razem, tak jest w scenariuszu i może rozkład mógłby to uwzględniać?

Temat trzeci: wiele scenariuszy propaguje opóźnienia. Tzn jeśli trzeba gdzieś poczekać parę minut na odjazd, to czeka się tyle samo czasu niezależnie od tego, czy przyjechaliśmy przed rozkładowym czasem czy po czasie. Jak dla mnie to błąd. Wg mnie to jest właśnie właściwe zastosowanie dla eventlaunchera czasowego. Tzn jak gdzieś jest dłuższy postój - to jest właśnie okazja żeby pociąg nadrobił opóźnienie czekając krócej. To trochę bez sensu, że wjeżdżając na jakąś stację ma się czekać powiedzmy 10 minut, a nie np do 17:35. W Drawinowie (nocnym) można by było 3 z tych 6 minut opóźnienia nadrobić, żeby nie stać niepotrzebnie we Włodawicach Zachodnich czekając na odjazd. Przy okazji, są już komunikaty odjazdu do Drawinowa, czy trzeba zrobić?

Stele:
EP_08 poprawił wiele kabin. EP09 też. Ktoś musi to tylko skontrolować i leci na repo. Rozwiązania niekiedy trochę lewe ale przy planach zmiany obsługi kabiny przez symulator nie ma co tego drążyć w obecnym stanie.
Rozkładu na Drawinowie chyba nikt nie tykał. Jak ktoś zrobił albo masz taką ambicję-droga wolna. O komunikatach też nie słyszałem. Można by jedno i drugie zrobić razem z W4 by leciały z automatu i rozkładzik się przewijał, ale to znowu pakowanie środków w scenerię, którą należałoby przebudować od podstaw... Kilka(naście?) lat ta sceneria już ma, więc nie oczekuj tam zbyt zaawansowanych rozwiązań algorytmicznych. Cud że przy tylu składach rzadko się wypadki zdarzają. ;)

lukasn26:
W ET22-2009 kilometromierz na pulpicie nie działa a ten elektroniczny działa

mac140:
Działa, sam to zgłaszałem i zostało to poprawione. Na którejś stronie tego tematu, gdzieś na początku jest link do tematu o haslerach, tam zdaje się była poprawka do ściągnięcia .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej