Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Patch_MaSzyna_10_14

<< < (56/78) > >>

Stele:
Ano występują takie cyrki od jakiegoś czasu. Po załadowaniu w ghostview bez problemu można wsiąść do naszego spota. Zmiana w starterze z powrotem na nobody i ponowne wczytanie też zaskutkowało pojawieniem się w pojeździe. Niezależnie od obsady nie chciała mi się ładować kabina b drugiego członu. Różnic w plikach w stosunku do reszty ezt nie widzę.

Krzysiek626:
@HTD
--- Cytuj ---Mówisz, że repo jest zabugowane. No to od tego jest O/S, żeby bugi usuwać. Jeśli się to ludziom utrudnia zamiast ułatwiać, to cóż, idzie wolniej, nie szybciej.
--- Koniec cytatu ---
Tu widać, że nie bardzo orientujesz się w naszej kuchni przygotowania paczek. Nasze repozytorium ma w tej chwili około 26Gb danych. Wszystkie pliki w t3d i tga. Dostęp do tego ma kilkanaście osób, to ograniczenie, ale i zabezpieczenie przed "podrzuceniem kukułczych jaj" (oczywiście użyłem tu przenośni). Ja w tej chwili mam ściągnięte 6 czystych paczek na 2 komputerach.  Testuje na dwóch paczkach, przy dwóch, różnie skonfigurowanych komputerach. Ja akurat mam takie możliwości. Oczywiście dysponuję odpowiednimi łączami internetowymi, pracuje na dwóch PC, przebywam w dwóch miastach. Moim zdaniem problem z paczką na SVN, że zaraz po wysłaniu aktualizacji plików, sam wysyłający powinien sprawdzić, czy nic nie popsuł. Jest też parę innych mankamentów, moim zdaniem nie zależnych czy jest to SVN, czy GIT. Tu nie ma winy technologii narzędzia tylko technologii organizacji. Zabugowanie repo jest właśnie takim przykładem wynikającym z organizacji pracy i dotychczas przyjętego rozwoju exe. Rozwój exe do tej pory, był warunkowany kompatybilnością wstecz, często to co jest na repo staje się bugiem, po wydaniu exe z nowymi możliwościami (przykład z łamaniem pantografów). Takich zależności jest całe mnóstwo. No więc bugi usuwamy, ale nie wszyscy się do tego nadają, stąd dostęp do repo ma ograniczona liczba osób. Przyjęliśmy też, że paczka przed jej oficjalnym wydaniem, nie może być publiczna. Pilnujemy, aby nie było wycieków nowych scenerii, modeli taboru i t.p. aby chronić twórców i ich pracę. Także ma to na celu, aby upubliczniać te najlepsze i zawierające najmniej błędów dodatki. Myślę, że od pewnych zasad nie da się odstąpić, ale być może uda się poprawić model współpracy współtworzących i ustalić jedną wizję dalszego rozwoju projektu.

Technik:
Wysyłam loga z crasha podczas manewrów na Drawinowie EIC. Na Krzyżowej - Wakacyjny Pośpiech nie ma w SRJP wyświetlającym się pod klawiszem F3 przystanku osobowego Chełminów Polesie - omyłkowo zatrzymałem się na nim.

http://eu07.pl/userfiles/23145/priv-log.txt

HTD:
@Krzysiek626:
Pewnie masz rację, nie widziałem większości nowych rzeczy. Ale wiesz co można by troszkę usprawnić? Wrzucić na jakieś repo chociażby część rzeczy, jak np scenerie z patcha 10.14. Bo mamy tu sporo bugfix-ów zgłoszonych na forum, pewnie ktoś będzie to musiał ręcznie do paczki wprowadzać, to raz. Dwa, powiedzmy, że robię poprawkę która sporo zmienia w jakimś pliku, generalnie jest dość mocno powiązana z wersją, którą ściągnąłem. I powiedzmy, że ktoś w tych samych plikach, w których ja grzebałem - poprawi coś innego. No i teraz nasze poprawki będą konfliktować, ktoś będzie musiał dodatkowo kombinować, żeby połączyć zmiany. Jakby mieć dostęp do repo - to zawsze zanim coś zmienię, mogę najpierw sprawdzić, czy ktoś raz - nie poprawił już tego co chcę poprawiać, dwa - nie wprowadził po prostu swoich zmian. Jeśli tak jest, to sobie ściągnę świeżą wersję i tam będę ewentualnie poprawiać. Mówię do drobnych bugfixach i ulepszeniach w sceneriach. Tak świeżo po zgraniu patcha kilka scenariuszy nie bardzo się nadaje do przejazdu, ale po kilku drobnych zmianach (w tym opisanych w tym wątku) praktycznie wszystko robi się przejezdne. I tu byłoby fajnie, jakby to było już do ściągnięcia. W razie jak potrzeba żelaza do downloadu, to mogę skombinować kilka GB z OVH. Inną opcją jest tworzenie mini-patchów, np 10.14.1, 10.14.2 itd. Nadal beta, nadal daleko do końca, ale dla userów to może być kolosalna pomoc i zachęta do śledzenia projektu.

Stele:
Po prawdzie to jedno i drugie istnieje. Ostatni mini beta patch jest z początku grudnia, ale tylko dlatego, że nie mam motywacji do konwersji kodeksu drogowego na dds.
Można by wszystko robić otwarcie, ale stanowisko administracji i głównych developerów jest jakie jest. Prosiłeś Atapiego o dostęp? Czy odmówił z obawy o zbyt rewolucjonistyczne nastawienie?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej