Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
eu07 zapadło mi się do srodka :(((
Bart:
Technika nielegalna tzn. że po jej zastosowaniu widzisz co sie dzieje w maszynie.
Co do eu07 to nie wiem co za zamieszanie z teksturami pamiętam że były dane co były dostępne a przynajmniej większość.
Co do wstawienia kabin to owszem. Będzie należało zwiększyć poly a i tak jest już ponad 10 tys., poprostu roboty i kłopotu co nie miara :P
EU07 można już pojeździć :]. Ale większość z was musi poczekać na sprawne exe od ABu.
Kakish:
--- Cytat: "piotrek-" ---
i pojawił się problem, po exporcie do maszyny, obiekt jest jakby zapadniety do srodka, to znaczy textury sa z drugiej strony scianek :/
tak jakby widać środek obiektów tylko
*** ... z ep09 pewnie też tak samo bedzie :/
--- Koniec cytatu ---
@piotrek-
Wykonaj na kazdym obiekcie po kolei Xform reset - jest to to w zakladce z narzedziami. Nastepnie zamiast zrobic collapse nalezy zrobic delete tego Xforma, obiekt sie nieco powykreca (bedzie trzeba poprawic jego ustawiene i obrot) ale scianki beda juz okej.
Problem lezy w pluginie ladujacym z MSTS'a do 3ds'a i trzeba z tym zyc
@Bart
Wiem ze narazie te osobowki sa srednie, jak pewnie zauwazyles ulepszylem je nieco ostatnio, sam powiniennes sobie zdawac sprawe jak trudno jest zrobic latwy to teksturowania (a taki powienien byc wagon pasazerski) model ktory bedzie mial wnetrze zeby bylo i szczegolowo i tekstury nie byly wielkosci boiska pilkarskiego. Prawda jest taka, ze narazie brakuje dobrych, ladnych, nasyconych tekstur na to co jest. Jesli chodzi o szczegolowy model to mam w 80% ukonczony przedzial do 2. (szczegolowosc na poziomie widoku z wewnatrz w 2. z MSTS) trzeba tylko zrobic mniej szczegolowa wersje zestawic z tego caly wagon i dorobic przedsionki. Jak tylko skonczy sie wszystkim sesja (czyli posrednio mnie rowniez) to sie za to dalej zabiore, na razie zwyczajnie mam inne priorytety.
piotrek-:
--- Cytat: "Bart" ---
Co do wstawienia kabin to owszem. Będzie należało zwiększyć poly a i tak jest już ponad 10 tys., poprostu roboty i kłopotu co nie miara :P
--- Koniec cytatu ---
wg mojegl planu w odległości większej niż 200 m przybędzie lokowi 100 poly ( max distance ), a ile z bliska, to zalezy troche od pewnego błędu, że bliksie siebie scianki za alpha się nakładają, bez tego nawet z blska na jedną babine byłoby 200 poly wiecej, ale i na ten błąd da się coś zaradzic
niema sensu w każdym loku wstawiania dwóch kabin
@kakisch, dzieki za podpowiedź , spróbuje, tym bardziej, że 80% lokomotywy to trzy obiekty, ale może jednak dam se spokój z eu07, bo model kabiny w 3ds i tak bym potrzebował, skończe sm31 i zabiore się za ep09
co do textur do twojego wagonu ... cóż może zasiegnąć pomocy goscia, którego textury nietylko są cenione w polsce, ale na swiecie
przykłady masz pomiżej ( narazie modele wagonów nie są polskie, aczkolwielk na pkp wystepują takie, ale chodzi o textury ):
http://www.bocznica.pnth.net/wagony.html
i to nie wszystkie textury ... moim zdaniem są rewelacyjne
wystarczy tylko uzyskac zgode autora
@kakisch, bedziez na gg?, chciałbym żebyś mi pkazał .. sam wiesz co
piotrek-:
sukces !!
dzięki kakisch, a to było takie proste, zaznaczyłem wszystkie obiekty, dałem xform reset i obruciłem o 90 stopni i działa
co jeszcze dziwniejsze, rozmiar pliku spadł z 1.99 do 1.03 mb
no, ale niebede się kłucić z bartem, przygotuje ep09, przeciez to elektryczna lokomotywa, a niema jej w symku, dziwne
Cesky Kretek:
Tylko przy teksturze: zrób odbicie lustrzane :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej