Autor Wątek:  Jeszcze jeden dziwny problem z TEM2  (Przeczytany 6955 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oskar

• Otrzymane polubienia: 0
Jeszcze jeden dziwny problem z TEM2
« dnia: 02 Stycznia 2014, 12:21:25 »
Witam.
Mam bardzo dziwny problem z TEM2. Dokładnie chodzi o dźwięk. Problem ten występuje od ukazania się "serwispaka" do paczki całościowej 2011. Chodzi o bardzo charakterystyczny gwizd tej lokomotywy (mowa o TEM2 a nie TEM2-U). Mianowicie po wspomnianym "serwispaku" we wszystkich włącznie z najnowszą wersją jest ten sam problem. Gdy lokomotywa odpala nie gwiżdże (a powinna), tak samo po dodaniu gazu raz i drugi, dopiero po trzecim naciśnięciu plusa zaczyna. Ale kiedy gazu ujmiemy znowu na 2 plusy gwizdek cichnie jakby go obciąć - brzmi to tragicznie i muszę przyznać, że pieruńsko irytująco. Próbowałem już nawet dłubać w plikach lokomotywy i potrafię już płynnie zmienić dźwięk syreny i inne rzeczy ale z tym nie udało się nic... Wszystko działa dobrze  jeśli rozpakować PC2011, jeśli doda się do tego "serwispaka - SP1" ale bez rainsted.exe i drugiego exe-ka. Jeśli doda się całość wtedy przestaje działać. W najnowsze paczce jest to samo. Da się coś z tym zrobić? Proszę o pomoc.

Nie usuwaj nigdy samodzielnie wpisu Administratora lub Moderatora (czerwona lub niebieska czcionka).
Benek

« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2014, 11:52:12 wysłana przez Benek »

Offline Carmelovy

• W MaSzynie od 2009r. Maszynista IC
  • Otrzymane polubienia: 35
Odp: Jeszcze jeden dziwny problem z TEM2
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2014, 14:05:34 »
Na trzeciej pozycji  nastawnika jazdy dopiero załącza się sprężarka, dlatego na dwóch pierwszych nie słychać świstu sprężarki .

Popraw literówkę i wstaw przecinki.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2014, 15:03:52 wysłana przez maciekkolej »

Offline oskar

• Otrzymane polubienia: 0
Odnośnie problemu z TEM2
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2014, 11:31:36 »
Czy w takim układzie da się zrobić z tym świstem coś takiego aby nie brzmiało to jak błąd dźwięku? Bo na pewno każdy z szacownych kolegów przyzna, że w takiej formie jest to koszmarne. Można by na przykład zrobić tak aby przy przejściu z pozycji 3 na 2 na nastawniku był dźwięk zatrzymywania sprężarki, a po zwiększeniu znowu uruchomienia tejże. Ogólnie to nie chcę się czepiać bo cały symulator (poza scenariuszem "manewrowo3", który pomimo robienia wszystkiego co znalazłem na tym forum odnośnie jego błędów i tak nie działa - ale to temat na inne marudzenie) to na prawdę kawał wspaniałej roboty (od kiedy brat mi to pokazał nie mogę wyjść z podziwu), chwilami klimat jak i trasy są genialne, inaczej tego nie określę. Tylko "Tamara" to moja ulubiona lokomotywa i spokoju mi to nie daje, bo jak zmniejszam gaz to czar pryska i nagle z "maszynisty" staję się zwykłym "jełopem przed komputerem"... Ponadto miałbym prośbę aby nie zamykać wątku bez możliwości odpowiedzi bo głupio zaczynać nowy który dotyczy starego (i to z wczoraj raptem)... 

Scaliłem z poprzednim wątkiem. Następnym razem, jak będziesz miał coś ważnego do dopowiedzenia, to wyślij PW do któregoś z moderatorów, żeby otworzył Ci wątek.
adsim
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2014, 12:28:30 wysłana przez adsim »

Offline muri

• Otrzymane polubienia: 5
Odp: Odnośnie problemu z TEM2
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2014, 11:43:54 »
W pliku CHK możesz to sobie przekonfigurować - parametr TurboPos czy jakoś tak.
Ciekawy jestem co rozumiesz pod stwierdzeniem, że nie działa scenariusz "manwerowo3" ? Nie uruchamia się? Czy nie jesteś w stanie go ukończyć? Jest to dosyć skomplikowany scenariusz i trzeba bardzo dokładnie trzymać się instrukcji (zwłaszcza w sprawie miejsc oczekiwania na kolejne etapy), ale jeżeli zrobisz wszystko według instrukcji to powinno być ok.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2014, 11:49:01 wysłana przez muri »

Offline Ra

• Zasłużony dla Symulatora
  • Ostatni gasi światło...
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 389
Odp: Odnośnie problemu z TEM2
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2014, 12:00:49 »
O ile dobrze kojarzę, to z tym dźwiękiem zaczął robić kolega @Bombardier. Po zrobieniu pierwszej wersji doszedł do wniosku, że jest to zrobione źle i że zrobi to inaczej, więc ja to wyłączyłem, a on już nie zdążył zrobić kolejnej wersji. Potem ta "błędna" wersja została ponownie włączona i tak już zostało.

Zamykam.
adsim
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2014, 09:41:07 wysłana przez adsim »
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni