Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Problemy z skryptami z gmax
Pierog_SU42:
Nic panowie nie rozumiem. Ściągnąłem YAGG i odpaliłem mój model, odpaliłem skrypt, póżniej dałem export, nacisnąłem GRAB i zapisałem. I co dalej ? Na koncu jak zapisuje mam wpisać rozszerzenie .t3d? Czy jak?
Sawi:
Gmax nie zapisuje do tego formatu.
eu07-001:
Tak, dajesz rozszerzenie .t3d i zapisujesz w jakimś podkatalogu w /models. Później otwórz sobie td.scn notatnikiem i wpisz tam definicję modelu.
Pierog_SU42:
Spróbowałem i dałem za nazwą pliku .t3d i jak najeżdżam myszką to piszę "Plik t3d". Tak wiem że nie zapisuję bo inaczej export by nie musiał by być potrzebny. No dobrze sprawdzę sobie, tylko w którym miejscu mam zrobić ten wpis i jak powinien wyglądać ?
eu07-001:
http://rainsted.com/pl/Symulator/MaSzyna/Scenery.doc#node_.E2.80.A6_model Co prawda, ta dokumentacja jest z 2003 roku, ale większość rzeczy jest niezmieniona. Niemniej było by fajnie, gdybyś to przeczytał, popatrzył co się powtarza w przykładach a co zmienia, ja czytałem, i teraz wiem jak i dlaczego wszystko działa. Później z innymi rzeczami (oczywiście jeżeli będziesz chciał), np. budową scenerii, scenariuszy będzie Ci łatwiej.
Wpis możesz umieścić w każdym miejscu nad FirstInit. Gdybyś nie chciał jednak czytać dokumentacji to składnia wpisu jest taka:
--- Kod: ---node -1 0 <nazwa> model <pozycja_x> <pozycja_y> <pozycja_z> <kąt> <nazwa_modelu.t3d> <wymienna tekstura(jeśli jest, jeżeli nie, to "none")> endmodel
--- Koniec kodu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej