Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Programy na użytek symulatora. [szczawik]
jakubg1:
Można też dodać oddzielny przełącznik zmieniający zachowanie w przypadku członów środkowych, albo zmienić zawartość listy obsad, gdy taki pojazd wieloczłonowy jest zaznaczony (w tym przypadku zamiast nobody / headdriver / reardriver / passenger byłoby nobody / headdriver+nobody /headdriver+passenger / reardriver+nobody / reardriver+passenger / passenger). Parsowanie istniejących plików scenerii sprawdzałoby który opis pasuje do znalezionej kombinacji, a jeżeli się ona nie zgadza z żadnym, wygeneruje błąd.
W sumie tak teraz myślę, od kiedy można wchodzić do każdego pojazdu niezależnie od jego obsady, czy obsada passenger jeszcze coś robi? Bo może niepotrzebnie komplikujemy i można ją usunąć jako zbędną podobnie jak conductor czy connected.
matek123:
--- Cytat: jakubg1 w 29 Marca 2023, 20:28:28 ---od kiedy można wchodzić do każdego pojazdu niezależnie od jego obsady, czy obsada passenger jeszcze coś robi?
--- Koniec cytatu ---
AI nie zwariuje? Co do conductor, to ktoś starszy musi się wypowiedzieć, bo w sumie nie wiem jaki był/jest cel tej obsady. Conected to relikt przeszłości.
Ra:
Kiedyś zrobiłem skrócenie obsady do pojedynczych liter, żeby można było ich łączyć kilka w jednym członie — ale chyba nawet nie testowałem tego. Obsada "conductor" miała służyć do umieszczenia kierownika pociągu, który w zależności od swojego położenia podawałby gotowość do odjazdu bezpośrednio albo przez radio (przy czym poruszałby się po składzie, np. w ramach sprawdzania biletów) i trzeba by go dodawać do pociągu z pasażerami, aby podawane były komunikaty. Dodatkową obsadą mógłby być manewrowy przy spychaniu, który by podawał komendy przez radio... Obsada "connected" służyła do "ukrotnienia" pojazdów z członem rozrządczym z przodu i zastąpiłem ją wpięciem kabiny bezpośrednio w człon silnikowy (bo nie podobało mi się rozwiązanie z wirtualnymi pantografami w członie rozrządczym). Opcją do obsady miało być wskazanie podkatalogu z plikami dźwiękowymi, aby można było używać różnych głosów "h(marek)c(ania)".
jakubg1:
--- Cytat: matek123 w 29 Marca 2023, 22:46:29 ---
--- Cytat: jakubg1 w 29 Marca 2023, 20:28:28 ---od kiedy można wchodzić do każdego pojazdu niezależnie od jego obsady, czy obsada passenger jeszcze coś robi?
--- Koniec cytatu ---
AI nie zwariuje?
--- Koniec cytatu ---
AI i tak wariuje w zespołach trakcyjnych gdy jedziemy jako pasażer, niezależnie czy damy passenger czy nobody. Czasem symulator potrafi się nawet scrashować. Obstawiam, że trzeba by było przeorać całkiem sporo kodu exe pod tym kątem. Póki co nie możemy zobaczyć w łatwy sposób, w których pojazdach i w jakich kabinach znajduje się AI.
W wątku pomysłów na exe miałem pomysł, żeby dodać taki ekran pociągu, coś na wzór Consist Monitora (o ile dobrze pamiętam) z OpenRails/MSTS, gdzie moglibyśmy podejrzeć, w jakim miejscu w składzie się obecnie znajdujemy, gdzie jest AI, w jakim kierunku jedzie pociąg, i miałoby to potencjał na rozbudowę i łatwiejsze debugowanie.
(zielony - gdzie znajdujemy się my, żółty - gdzie znajduje się AI; w przypadku skakania po składzie istnieje ryzyko że AI może znajdować się w kilku wagonach jednocześnie)
jakubg1:
Losowe obracanie wagonów nie działa poprawnie dla pojazdów wieloczłonowych (Sggrss).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej