Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

[odległa przyszłość]Maszyna przez internet :)

(1/10) > >>

ABu:
Post powstał na skutek przemyśleń powstałych podczas długotrwałych i piekielnie nudnych wykładów... W sumie to zastanawiałem się, czy to w ogóle umieszczać na forum, ale stwierdziłem, że lepiej się podzielić, może z tego kiedyś coś mądrego wyjdzie :)

No więc tak: wyobraźcie sobie, że jest rok 20010 (a może 2015 :) ). MaSzyna działa w sieci. Istnieje sobie serwer, na który można się zalogować, podając nicka i hasło i objąć prowadzenie jednego z pociągów, które będą rozpoczynały bieg w najbliższym czasie. System pozwala na jednoczesne zalogowanie kilkuset klientów, którzy mogą sterować tyloma pociągami jednocześnie. I teraz pojawia się problem: jak wykluczyć z zabawy gości, którzy swoimi działaniami mogą narażać życie naszych 'wirtualnych pasażerów'?
Wymyślił mi się kurs jazdy, gdzie każdy nowo zalogowany użytkownik musiałby najpierw wyjeździć swoje jako obserwator z innym, doświadczonym użytkownikiem, a później przejść egzamin teoretyczny i praktyczny pozwalający na wyjazd na szlak.
Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że taki obowiązkowy kurs mógłby powstać już teraz (Nebula) np. w oparciu o jazdy wykonywane przez AI, z ewentualnym komentarzem na ekranie. Dopiero po przejściu kursu użytkownik otrzymywałby uprawnienia pozwalające na uruchomienie symulatora. To być może pozwoliłoby uniknąć pytań typu 'jak mam ruszyć tom lokomotywom'.

Jak Wam się pomysł podoba? A może komuś z Was udało się wymyślić coś ciekawszego?

Pozdrawiam

Tomi:
:) No to ciekawe wyklady.
A ja wymyslilem cos takiego:
w sytuacji gdy wirtualny maszynista "narazi zycie pasazerow lub pracownikow kolei" poprzez np. przerżniecie S1, przekroczenie predkosci itp. to wtedy (prawie jak w realu) dostawalby wypowiedzenie w postaci wywalenia z symulacji. Pociag przejeloby AI.

ZT-POZNAN:
Pomysły są doskonałe. Pozwole sobie wtrącić jeszcze swoje 3 grosze. Można by dodatkowo utworzyć Zakłady Taboru, do których przypisywali by się nowi użytkownicy. Kolejną rzeczą może być jakiś status typu: Mechanik (osoba, która wyjeździła by odpowiednią ilość godzin na jakieś bocznicy nasianej ograniczeniami, która każdu ZT by posiadał) godziny przeliczane byly by na punkty i wraz z ich wzrostem podnosił by się status osoby.

Quark-t:
@ABu - rewelacyjny pomysł. Sądzę że do roku
--- Cytuj ---wyobraźcie sobie, że jest rok 20010
--- Koniec cytatu ---
się z tym wyrobimy :) I faktycznie "szkolenie" byłoby przydatne z podanych powodów.

--- Cytat: "Tomi" ---(...)
w sytuacji gdy wirtualny maszynista "narazi zycie pasazerow lub pracownikow kolei" poprzez np. przerżniecie S1, przekroczenie predkosci itp. to wtedy (prawie jak w realu) dostawalby wypowiedzenie w postaci wywalenia z symulacji.
--- Koniec cytatu ---

A gdyby zdarzyło się to po raz kolejny to dostawałby "zakaz prowadzenia pojazdów szynowych przez 5 lat" i ban :)

--- Cytat: "ZT-POZNAN" ---Można by dodatkowo utworzyć Zakłady Taboru, do których przypisywali by się nowi użytkownicy
--- Koniec cytatu ---

Byle nie związki zawodowe :) Jeszcze nam 'tory' zablokują i co? fps = 0? :)

--- Cytuj ---Kolejną rzeczą może być jakiś status typu: Mechanik (osoba, która wyjeździła by odpowiednią ilość godzin na jakieś bocznicy nasianej ograniczeniami, która każdu ZT by posiadał) godziny przeliczane byly by na punkty i wraz z ich wzrostem podnosił by się status osoby.
--- Koniec cytatu ---

Yhy, i nap rzykład osoby o niskim statusie prowadziłyby tylko kible, za to "szpece i wyjadacze toków" mogliby pohulać EP09 albo jakimś ówczesnym lokiem (ba, może wtedy (rok podany przez ABu :) )  MK będa dywagować nad tym czy EU99 pojawią się w lutym i czy ET76 powinny iśc na złom... :)

Wojtek M:

--- Cytat: "Quark-t" ---@ABu - ]Yhy, i nap rzykład osoby o niskim statusie prowadziłyby tylko kible, za to "szpece i wyjadacze toków" mogliby pohulać EP09  :)
--- Koniec cytatu ---

JA zamawiam ET22 z jakimś CIĘŻKIM bruttem. Brutta to jedyne słuszne składy. No i jak będzie nastawnia to nie obrażę się jak będę stał godzinę pod semaforem (bo jak się stoi to nic się nie dzieje) i pił kawę. Ehhhh marzy mi się to już od dawna. Jest wielka sceneria, około 20 składów. Każdy się loguje i bierze na hak wagoniki, a zamiast radia skype. Kurcze obejmował bym służbę na 12 godzin!! Bez kitu :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej