Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Dziwne zachowanie semaforów...
Żabek:
Witam!
W czasie budowy mojej pierwszej trasy natknąłem się na dziwny problem. Mianowicie po odczytaniu z komórek pamięci, wszystkie semafory ustawiają się na sygnał zastępczy... Dosłownie każdy semafor w scenerii!! Na nic nie zdaje się wpisywanie do komórek prędkości zerowej przy semaforze - on i tak wyświetli Sz. Próby zmiany na inne wskazania działają, nie mogę jedynie wyświetlić wskazania S1... Co mam zrobić, żeby działało jak należy??
A przy okazji: jak to jest z czasami w eventach?? Probowałem podać czas np. 5.0 i nic się nie działo. Metodą prób i błedów doszedłem do wniosku, iż nalieży podawać czas ze znakiem "-" np. -5.0 zeby coś stało sie po upływie 5 sekund. Troszkę to dziwne, nieprawdaż??
uetam:
event nazwa multiple 10.0 none Semafor_symbol_s2 endevent
10.0 jest podane w sekundach :)
Żabek:
Tak to pewnie zadziała (tylko co do tych 10.0 mam watpliwosci, bo zeby u mnie event zaszedl po 10 sekundach musze wpisac -10.0). Ale ja bym wolał przez updatevalues:
--- Kod: --- event Bobrek_H_sem_info updatevalues -2.0 BobrekH_sem_mem ShuntVelocity -1 0.0 endevent
--- Koniec kodu ---
Takie coś tez zwykle dziala, z tym, że wszystkie inne semafory w scenerii ustawiają się wtedy na Sz... I to wlasnie mnie dziwi.
uetam:
--- Cytat: "Żabek" ---Tak to pewnie zadziała (tylko co do tych 10.0 mam watpliwosci, bo zeby u mnie event zaszedl po 10 sekundach musze wpisac -10.0). Ale ja bym wolał przez updatevalues:
--- Kod: --- event Bobrek_H_sem_info updatevalues -2.0 BobrekH_sem_mem ShuntVelocity -1 0.0 endevent
--- Koniec kodu ---
Takie coś tez zwykle dziala, z tym, że wszystkie inne semafory w scenerii ustawiają się wtedy na Sz... I to wlasnie mnie dziwi.
--- Koniec cytatu ---
Sorry, ale chyba robisz sobie specjalnie trudnosci...Po co takie bajery, ktore przy okazji nie dzialaja...
Rob tak jak napisalem, to nie bedziesz mial takich problemow ;]
Żabek:
Dzieki, juz zaczelo dzialac. Tylko jak teraz przekazac do modelu co by zatrzymal sie pod S1??
Acha - nie dzialaja mi zadne multiple z dodatnim czasem. Jak chce zeby kilka zdazen zaszlo po 5 sekundach, w scenerii musze wpisac:
--- Kod: --- event jakistam multiple -5.0 pierwszy_event drugi_event itd endevent
--- Koniec kodu ---
Dlaczemu tak sie dzieje?? Gdy wpisze 5.0, event nigdy nie zadziala...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej