Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Impulsator i Falotest
youBy:
Przedstawiam do testów i oceny wstępne wersje fizyki nowoczesnych napędów umieszczone w oddzielnych programach.
A) Impulsator — symulacja rozruchu impulsowego z szeregowymi silnikami prądu stałego. Aby uruchomić symulację, należy nacisnąć przycisk „start”. Górnym suwakiem zadaje się prąd rozruchu. Dolny suwak służy do ustalania konkretnej prędkości. Pod nim podawane są parametry: współczynnik przewodzenia układu rozruchowego, napięcie na silnikach trakcyjnych, prąd na silnikach trakcyjnych i współczynnik przewodzenia układu bocznikowania. W polach tekstowych można wpisywać parametry: napięcie zasilania w V, opór pojedynczej gałęzi (2 silniki w szeregu) w Ω, fi — mnożnik SEM (0,621 * wartość z charakterystyki) dla pozycji pełnego (0) i minimalnego (M) wzbudzenia oraz prąd nasycenia Isat (taki sam jak w charakterystyce) dla obu stanów. Po jakiejkolwiek zmianie parametrów należy nacisnąć przycisk „ustaw”.
B) Falotest – symulacja sterowania jazdą i hamowaniem w układzie z falownikami i silnikami klatkowymi. Symulacja uruchamia się samoczynnie. Zadajnikiem można regulować % siły pociągowej (w górę) lub hamującej (w dół). Przycisk zero przywraca pozycję neutralną. W panelu po prawej stronie można wybrać masę pociągu, która wpływa na przyspieszenie. Podawana jest prędkość w km/h, przyspieszenie w m/s2 oraz prąd w A. Poziomy pasek wskazuje aktualną siłę.
Archiwa z programami nie zawierają jakiejkolwiek struktury katalogowej.
Ryszard-san:
Witam
W paczkach brakuje borlndmm.dll, można ściągnąć dll.zip z paczek całościowych pierwszy na dole (info dla tych którym nie będzie działać).
Mam pytanie dotyczące "Falotest", to jest symulacja jednego silnika?, czy prąd to prąd silnika czy pobierany z sieci i jakie jest napięcie silnika asynchronicznego.
Pozdrawiam
AK2012:
--- Cytuj ---W paczkach brakuje borlndmm.dll
--- Koniec cytatu ---
Wystarczy wrzucić zawartość archiwum do folderu z MaSzyną.
youBy:
--- Cytat: Ryszard-san w 06 Października 2013, 12:58:29 ---Mam pytanie dotyczące "Falotest", to jest symulacja jednego silnika?, czy prąd to prąd silnika czy pobierany z sieci i jakie jest napięcie silnika asynchronicznego.
--- Koniec cytatu ---
Teoretycznie miała to być symulacja całej lokomotwy (czterosilnikowej o mocy ok. 5,5 MW), natomiast tak naprawdę nie ma tam rozróżnienia na poszczególne silniki. Można to rozumieć jako jeden silnik z jednym falownikiem. Jako prąd oznaczyłem prąd pobierany z sieci przez układ falownik (bez potrzeb własnych falownika), zaś wartość ujemna jest oddawana przez silnik. Napięcie silnika przyjąłem równe 2800 V.
MuNiO:
youBy aby to działało bez potrzeby tego ddl-a to trzeba :
--- Cytuj ---żeby działało musisz zrobić tak:
W Builderze w Menu Project->Options na zakładce Packages odznacz opcje na dole Build with runtime packages
i na zakładce Linker odznacz Use dynamic RTL później daj Menu Project->Build
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej