Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

3DS Max - Problem z mapowaniem.

(1/3) > >>

hanys:
Witam. Dzisiaj chyba we mnie coś "szczeli". Podczas mapowania lokomotywy Traxx natarłem się na jeden, bardzo rażący problem w Unwrap UVM. Podczas skalowania w  Unwrap UVM "Freeform mode" skalowanie tak jakby skacze mi, nie przesuwa się jak normalnie, że lekko kursorem podjedziemy do góry, w bok czy w dół i o kilka milimetrów czy nawet mikrometrów przesuniemy czy zeskalujemy mapowanie. Co najlepsze, podczas już eksperymentowania z różnymi już ustawieniami, włączyłem przez przypadek linie pomocnicze w zakładce View -> Show gird". I co najlepsze, skalowanie skacze właśnie ku tym liniom. Czy miał ktoś już z tym problem, czy da się jakoś zaradzić? Jeszcze dopowiem że w całym modelu jak chce zeskalować więcej niż jeden polygon tak się dzieje. Zaś w innych modelach (całkiem innych) takie coś się nie dzieje. Pozdro i z gróry dzięki.

*Błąd pojawia się na 3DS Max 2012 jak i na 2013.

Rozi:
Krótko powiem, że tylko raz dwa miesiące temu odpaliłem 3Ds Max 2012 i spróbowałem coś zmapować (opcja Weld w Unwrap UVW, to już totalna porażka). Rezultat? Powrót do wersji 2009. Powodzenia w rozwiązaniu problemu.

hanys:
No zobaczymy. Ale jak piszę, co najlepsze w nowej zainstalowanej wersji maxa 2012 oraz 2013 ten sam błąd. Muszę ściągnąć 2009 o zobaczymy, jak nie to po prostu chyba komputer przez okno wyrzucę.

hanys:

--- Cytat: Rozi w 22 Września 2013, 15:04:54 ---Powrót do wersji 2009. Powodzenia w rozwiązaniu problemu.
--- Koniec cytatu ---

W tym wypadku nic to nie daje. Co do powyższego błędu, to model jakoś skończyłem. Teraz narodził się kolejny problem. W 3ds max ładnie pięknie wszystko wygląda. Eksportuje do rozszerzenia trainz i co widzę ? W załączniku można zobaczyć. Już kombinowałem na wszelakie sposoby, usuwałem mapowanie, zerowałem i itp. Czy da się to jakoś naprawić, bez opcji wymodelowania na nowo ?

adsim:
A jak to w symku wygląda?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej