Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa

Dyskusja na temat przebicia w szynie

<< < (2/7) > >>

Niebugoclaw:
Zakładając, że na tym odcinku ruszało akurat ciężkie brutto lub pośpiech brał drugi układ i 6 boków to na tym styku mogło być gdzieś ponad 1kA.

youBy:

--- Cytat: darek71wrc w 04 Lipca 2013, 17:25:55 ---
--- Cytat: Niebugoclaw w 04 Lipca 2013, 17:15:49 ---Cóż, nie jestem specjalistą, dlatego napisałem bliskie 0, w każdym razie 3kV na pewno tam nie ma :)

--- Koniec cytatu ---
Taki prąd potrafi zespawać szyny, czyli jakie będzie natężenie prądu? Na spawarkach się nie znam,  nie wiem jakie natężenie prądu spawarka osiąga do prac spawalniczych.

--- Koniec cytatu ---
Spawarki działają na zwarciu — wysokie prądy (100 A wzwyż), ale napięcia względnie niewielkie.

klimczok_mk:

--- Cytat: youBy w 04 Lipca 2013, 17:33:39 ---Spawarki działają na zwarciu — wysokie prądy (100 A wzwyż), ale napięcia względnie niewielkie.

--- Koniec cytatu ---
Zgadza się. Spawarki osiągają napięcie około 40-50V, za to natężenie jest bardzo wysokie i nie chciałbym dotknąć spawanego elementu gołą dłonią, ponieważ przy np. 100A groziłoby to śmiercią bądź zatrzymaniem akcji serca.

matfre96:

--- Cytat: klimczok_mk w 04 Lipca 2013, 17:44:04 ---Zgadza się. Spawarki osiągają napięcie około 40-50V, za to natężenie jest bardzo wysokie i nie chciałbym dotknąć spawanego elementu gołą dłonią, ponieważ przy np. 100A groziłoby to śmiercią bądź zatrzymaniem akcji serca.

--- Koniec cytatu ---

Do śmierci nie potrzeba 100A, wystarczy 1A. Całe szczęście do gniazdek jest doprowadzony prąd naprzemienny, który jest bezpieczniejszy od stałego.

klimczok_mk:

--- Cytat: epoka9.24 w 05 Lipca 2013, 23:01:15 ---Do śmierci nie potrzeba 100A, wystarczy 1A. Całe szczęście do gniazdek jest doprowadzony prąd naprzemienny, który jest bezpieczniejszy od stałego.

--- Koniec cytatu ---
Tu nie jest mowa o niskim amperażu rzędu 1A. W filmiku podesłanego przez @Benka, na pewno nie było 1A, tylko spora wielokrotność.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej