Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Edytor scenerii
Cordylus:
To wszystko ma sens.
Dla mnie - MaSzynowego amatora, przyznaję się ważny jest aspekt wizualny. Nie chodzi mi jednak o fotorealistyczność, a o różnorodność terenu. Poza tym nie wymagam wielkich prędkości. Dlatego właśnie np. uwielbiam Całkowo. Z tego powodu w edytorach brakowało mi nie tyle narzędzi do ukształtowania terenu, czy formowania układów torowych, co narzędzi do łatwego wprowadzania obiektów otoczenia w postaci drzew, domków, płotów i płaskich teł, które z daleka robiły by świetne wrażenie.
Jeśli powstałaby kiedykolwiek sceneria wąskotorowa, to właśnie otoczenie moim zdaniem decydowałoby najbardziej o jej popularności.
Sawi:
Wstawić obiekty to nie problem. Można to zrobić za pomocą pliku include. Nadajesz odpowiednie położenie osiom x, y oraz z na scenerii i gotowe. Więcej na ten temat znajdziesz w tym wątku http://eu07.pl/forum/index.php/topic,19751.msg232375.html#msg232375
bohunIC:
Mysle zeby zabrac sie najpierw za zrobienie/dokonczenie elementow infrastruktury, zeby wszystko to co lezy w BUGS/DEVS czy NA WARSZTACIE znalazlo swoje ujscie na serwerze maszyny.
Pamietajcie ze zabieramy sie za ''pieczenie ciasta'' nie majac wszystkich skladnikow, baaa malo powiedziane jesli juz sa to marnej jakosci a wszyscy wiemy, ze z slabej maki wyrosnie slaby chleb. I na tym mysle powinnismy skoncentrowac nasza uwage.
Scenerie nie powstaja bo doswiadczenie i wiedza potencjalnych nowych trasopisarzy konczy sie na etapie wstawienia toru i kilku modeli drzew.
Chcialbym jeszcze zwrocic sie z komentarzem do osob, ktore podniecaja sie sceneriami typu Calkowo itd. Owszem ta sceneria byla numerem #1 ale jakies 5lat temu, czasy sie zmieniaja jesli mamy stac w miejscu i robic scenerie z uzyciem modeli i infrastruktury z lat 2005-2007 to sorry ale nie tedy droga. Miec piekne (graficznie) scenerie w Maszynie przypominajaca TRAINZ? Zaden problem, te modele trzeba zrobic a w wielu przypadkach dokonczyc.
No to tyle juz niebede wiecej marudzic :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej