Autor Wątek:  Nie świecą kontrolki w lokomotyach.  (Przeczytany 2088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasjonat

• Otrzymane polubienia: 0
Nie świecą kontrolki w lokomotyach.
« dnia: 25 Lutego 2013, 19:38:44 »
Witam Serdecznie! Po wykonaniu wszystkich czynności zapisanych na waszej stronie nie potrafię ruszyć lokomotywą. Nie pali się zółtej kontrolka jak czekam nawet dłużej. Pstryczki działają. Kran działa. Kierunek jazdy działa. Wszystko działa i syczy. Ale nie ma żółtej świecącej kontrolki. I nie mogę ruszyć lokomotywy ani składu? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Offline SMemek

• Otrzymane polubienia: 3
Odp: Nie świecą kontrolki w lokomotyach.
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2013, 19:40:08 »
Skład dokładnie odhamowałeś?

Offline Wokulski

• Zasłużony dla Symulatora
  • Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2013, 19:52:35 »
Jaka paczka? Jaka lokomotywa? Jakie exe? Jak uruchamiasz? Szklana kula ma czas na przerwę...wrzuć każdy potrzebny element do rozwiązania problemu.
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Pasjonat

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2013, 09:34:06 »
Witam Panie Woku!Jest to Oficjalna Zbiorcza paczka symulatora MaSzyna na dzień 24 stycznia 2013. Zawiera liczne poprawki eliminujące dotychczasowe błędy.
Głownie próbuje rosząc na ET22-256 w  td. Ogólnie sprawdzając kilka z rożnych  składów nie mogę ruszyć. A wykonuje i odchamowując  i wszystkie te czynności jak jest podane na forum i w dokumentacji. Ja znalazłem ten symulator kilka dni temu. Bac może coś wykonuje źle. Tak chwile czekam. Są syknięcia. Ale jeszcze wskaźnik ciśnienia w zbiorniku głównym nie osiąga 7atmosfer. Exe nie potorfie określić. W tej paczce gdzie to można sprawdzić? Patch do maszyny 01-13 tez sciągnołem. i wypakowałem przez 7-zip według zalecen. Napełnianie uderzeniowe który klawisz? Moze to oto chodzi.

Uruchamiam tak:
Shift+O podnosi się tylny pantograf
Shift+M (przytrzymaj przez chwilę) załącza się obwód główny
Shift+X włącza się przetwornica
(odczekaj chwilę, aż przetwornica się włączy - za szybkie włączenie sprężarki spowoduje zadziałanie wyłącznika nadmiarowego przetwornicy i ogrzewania)
Aby odblokować przekaźnik nadmiarowy przetwornicy i ogrzewania należy wyłączyć sprężarkę (C), przetwornicę (X), a następnie wcisnąć Ctrl+N.
Shift+C włącza się sprężarka, ciśnienie w zbiorniku głównym rośnie

Gdy cisnienie w zbiorniku glownym osiagnie wartosc( 7 atm. nie osiaga tyle?) mozna odhamowac sklad
. napelnianie uderzeniowe, zostawiamy kran w tej pozycji na parenascie sekund (Uwaga! W pojazdach serii EN57 i pochodnych należy klawisz trzymać do czasu wyluzowania składu, o ile widzimy że kran hamulca sam odbija nam w położenie jazda)
4 jazda, sprawdzamy czy cisnienie w przewodzie wynosi 5 atm i czy nie rosnie w cylindrze lok. jak rosnie . na parenascie sekund i 4

Wybieramy kierunek jazdy
d jazda do przodu (w pojazdach serii EN57 i pochodnych należy wcisnąć 2 razy)
r jazda do tylu

Wybieramy zakres pradu (EU07/ET22). Wysoki zakres pradu pozwala na dawanie wiekszego natezenia przy szeregowym polaczeniu silnikow
Shift+F wysoki rozruch
f niski rozruch

Rozpoczynamy jazde
+ przesunięcie nastawnika o jedną pozycję do przodu
- przesunięcie nastawnika o jedną pozycję wstecz

Pozycje nastawnika reguluja natezenie dzieki czemu lokomotywa jedzie szybciej. Gdy zgasnie zolta lampka oznacza to ze jestesmy na pozycji bezooporowej mozemy zwiekszac natezenie oslabiajac pole wzbudzenia silnikow.
/ zwiększenie bocznikowania
* zmniejszenie bocznikowania i tak to wykunuję.

Dodano: 26 Lutego 2013, 09:37:30
Panie SMemek! Odhamowałem. Num6
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2013, 09:37:30 wysłana przez Pasjonat »

Offline PanMechanik

• Otrzymane polubienia: 5
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2013, 10:00:30 »
Witam Serdecznie! Po wykonaniu wszystkich czynności zapisanych na waszej stronie nie potrafię ruszyć lokomotywą. Nie pali się zółtej kontrolka jak czekam nawet dłużej. Pstryczki działają. Kran działa. Kierunek jazdy działa. Wszystko działa i syczy. Ale nie ma żółtej świecącej kontrolki. I nie mogę ruszyć lokomotywy ani składu? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Sprawdź w ustawieniach startera czy nie jest włączony tryb testowy (debugemode), jeśli jest to albo go wyłącz, albo po uruchomieniu symulacji będąc w kabinie wciśnij q (wyłączenie sterowania pojazdem przez AI). Jeśli nie pomoże to daj znać, spróbujemy coś jeszcze zaradzić.

Ogólnie to zapodaj plik log.txt, będzie nam łatwiej udzielić Ci pomocy.

Offline Pasjonat

Wydzielone z: Nie świecą kontrolki w lokomotyach.
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2013, 11:02:13 »
Witam wszystkich. Udało się jazda wszystko ok. Chyba spaliłem silniki. Ale to moja pierwsza jazda. Fajna zabawa. Pozdrawiam Gorąca

Pozdrawiasz Gorąca? Przepatrzyłem, nie widzę takiego użytkownika na forum. Zapoznaj się z regulaminem oraz z polskimi zasadami pisowni.
Bocznica.
Rozi
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2013, 12:03:34 wysłana przez Rozi »