Autor Wątek:  [EP08-006] Kłopot z ruszeniem po sprzęgnięciu  (Przeczytany 6513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amator

• Otrzymane polubienia: 0
[EP08-006] Kłopot z ruszeniem po sprzęgnięciu
« dnia: 05 Sierpnia 2013, 13:00:34 »
Witam.

Pierwsze, to chce się przywitać bo dopiero co się zarejestrowałem; musiałem z racji problemu którego nie mogę przejść. A 'MaSzyna' zainteresowała mnie dość mocno :)

Kłopot:
Załadowałem scenerię "Bałtyk" i pierwszy z góry skład: "EP08-006". Wg opisu dojechałem luzem do "IC Mewa" (EP05-23) i się do niego podpiąłem: 4x insert (hak, dwa przewody i sterowanie druga lokomotywą). Przeszedłem do drugiej kabiny, włączam wszystko i.... nie ma reakcji. Amperomierze ani drgną; EP08 nie rusza.
Przechodziłem raz do tej, raz do tej kabiny. Kombinowałem z hamulcami (zahamowanie na max i odhamowanie), powietrze mam, pantografy podniesione na obu lokach i zero reakcji. Wystarczy że odłączę sterowanie EP08 od EP05 (podpięty tylko hak i dwa węże) i EP08 chce ruszać (ale nie ma siły; EP05 chyba go hamuje) sterując EP08 z dowolnej kabiny. Jak tylko podłączę sterowanie EP08-EP05 - kicha, nie można ruszyć EP08 - nie reaguje na nastawnik.
Nie wiem gdzie robię błąd, gdzie czegoś nie wykonuję... . Obczytałem net, przeleciałem instrukcję i pomoce w sieci i nic. Nie rusza.
Ktoś wie co jest powodem?

Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2013, 13:02:45 wysłana przez Amator »

Offline Wokulski

• Zasłużony dla Symulatora
  • Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
Odp: [EP08-006] Kłopot z ruszeniem po sprzęgnięciu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2013, 13:09:41 »
Przecież nigdzie nie jest napisane, że naciskamy 4x insert. Podłącz tylko cięgło i przewód z powietrzem i powinno pójść.
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal

Offline Amator

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2013, 14:38:22 »
Faktycznie, ruszył :) Dzięki.
Ale tez nigdzie nie było napisane ile razy wciskać. Wciskałem aż nic sie więcej nie zmieniało.  Dlatego wyszło mi 4x.
Pytanie laika: dlaczego nie wolno było sprzęc ich kablami? Wymóg scenerii czy tak jest w rzeczywistości? Po co w takim razie spinać obie lokomotywy kablami?

Offline Wokulski

• Zasłużony dla Symulatora
  • Izabela Łęcka była...
  • Otrzymane polubienia: 58
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2013, 14:41:16 »
Przeczytaj sobie ze zrozumieniem całe readme, a dostaniesz odpowiedź na swoje pytanie.

Zamykam.
adsim
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2013, 15:05:58 wysłana przez adsim »
Były Cargul, aktualny tramwajarz w Kolejach Śląskich.
PKPc 2016 - 2022
Koleje Śląskie 2022 - nadal