Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Quark Reloaded
tmj:
--- Cytat: Barti_81 w 26 Marca 2018, 23:41:55 ---W scenerii "Quarkmce2017" chciałbym przestawić noc na dzień. [..]
Co mam dokładnie zrobić, co zmienić, co wpisać, aby zamiast nocy, w tej scenerii było jasno jak w dzień?
--- Koniec cytatu ---
Powinno to byc mozliwe poczawszy od wersji 18.330 symulatora (do pobrania z pierwszego postu w watku http://eu07.pl/forum/index.php/topic,28920.0.html ) W tym ceu nalezy dokonac wpisu w pliku eu07.ini
--- Kod: ---scenario.time.offset X
--- Koniec kodu ---
gdzie X to liczba godzin, o jaka powinien zostac przestawiony 'zegar' zaladowanego scenariusza (jesli np scenariusz zaczyna sie o 10:30, to wpis scenario.time.offset 7 spowoduje przestawienie go na godzine 17:30)
Stele:
Zadziała to wpisane w scenerię jako config?
tmj:
Teoretycznie(tm) powinno, chociaz w takiej sytuacji wpis config powinien prawdopodobnie byc podany jako pierwszy, jeszcze przed definicja domyslnego czasu dla scenariusza itepede.
Barti_81:
--- Cytat: Barti_81 w 28 Marca 2018, 01:41:08 ---W pliku scenerii "Quarkmce2007" mam takie coś:
config movelight 304 endconfig //31 października 2007
Co tu mam zmienić i na co?
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: matek123 w 28 Marca 2018, 07:35:35 ---Aktualnie masz ustawiony 304 dzień roku. Musisz sprawdzić w kalendarzu który dzień w roku licząc od 1 stycznia to pierwszy dzień wiosny.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Stele w 28 Marca 2018, 09:51:20 ---Przesilenie letnie to 21 czerwca czyli 172 dzień roku, a nie pierwszy dzień wiosny. ;)
--- Koniec cytatu ---
Dzisiaj się za to wziąłem. W pliku scenerii "Quarkmce2007" w linii:
config movelight 304 endconfig //31 października 2007
zmieniłem na
config movelight 172 endconfig //21 czerwca 2007
po czym zapisałem plik.
I niestety, nic z tego! Nie działa!!! :-/ Brak jakichkolwiek zmian w jasności otoczenia. :-( Jak była "ćmica", tak jest nadal na takim samym poziomie... :-(
Z tego, co zaobserwowałem to po dokonaniu tej zmiany w pliku tej scenerii i zapisaniu tegoż pliku, po uruchomieniu symulatora i tej scenerii automatycznie powraca w tej linii "fabryczny" wpis, czyli liczba 304, zamiast zmienionej przeze mnie na 172 i dalej, po dwóch ukośnikach, z powrotem "31 października 2017". :-/ Może to więc dlatego nadal jest tak samo ciemno? Pytanie tylko, dlaczego tak się dzieje? Wygląda więc na to, że żadnego pliku nie można zmodyfikować, bo po uruchomieniu symulatora i tak wszystko powróci do "ustawień fabrycznych". :-/ Symulator każdorazowo uruchamiam za pomocą startera Rainsted. Może to tam trzeba coś jeszcze ustawić/zmienić?
matek123:
Po tej zmianie trzeba usunąć plik Quarkmce2007.sbt.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej