Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Quark Reloaded
Ra:
Moim głównym celem jest przygotowanie komórek scenerii, opracowanie automatyzacji ruchu i dopracowanie narzędzi (Rainsted) na możliwie prostych przypadkach, zanim się zabiorę za bardziej ambitne (jak rozgrzebana Linia 546). Nie jest moim celem tworzenie misji. Po dołączeniu Tarniowa będzie można zrobić pociągi towarowe w trakcji spalinowej.
EZT są obecnie głównie dlatego, że nie było scenerii z przewagą takiego ruchu, jak również są odpowiednie do demonstracji zatrzymania na przystankach, z otwarciem drzwi. Na ruch pospieszny przydała by się sceneria o długości przekraczającej 200km, na Quarku to tylko parodię można zrobić.
bohunIC:
--- Cytat: Ra w 05 Sierpnia 2013, 01:45:37 ---Stara stacja po liftingu.
--- Koniec cytatu ---
Kto robil lifting?
Ra:
Ponieważ nie było innych chętnych, musiałem zrobić sam.
W nowej paczce MaSzyna 08.13 Mydelniczka jest wydzielona do osobnych plików, co tworzy pierwszą funkcjonalną komórkę scenerii. Jest prawidłowy układ torów, wymiarowe rozjazdy, odpowiednie przekroje podsypki. Semaforom kształtowym dodałem opcję automatycznego świecenia w nocy (gorzej z tarczami). Nowy przejazd zatrzymuje samochody (na razie jeden tam jeździ). Wskaźniki zostały uzupełnione (nie ma tylko elektrycznych, ale elektryfikacja jest tam raczej tymczasowo i nie widzę sensu tego dopracowywać).
Po wykonaniu kilku testów ponownie przyciemniłem noc, dając light na wartości 0.05 0.05 0.05. Jeśli komuś to za ciemno, może je sobie zwiększyć. Ja wychodzę z założenia, że w nocy mają być widoczne światła, a nie okoliczne obiekty. Poza samą Mydelniczką w zasadzie nic nie zostało zmienione. Tablic z nazwami stacji nadal nie ma (to jest grubsza sprawa – chciałbym zrobić generator).
P.J.:
--- Cytat: Ra w 24 Sierpnia 2013, 22:07:22 ---Po wykonaniu kilku testów ponownie przyciemniłem noc, dając light na wartości 0.05 0.05 0.05. Jeśli komuś to za ciemno, może je sobie zwiększyć. Ja wychodzę z założenia, że w nocy mają być widoczne światła, a nie okoliczne obiekty.
--- Koniec cytatu ---
No tak, ale chyba głównie chodzi o to, żeby nie tylko było widoczne jakieś tam światło, ale także obiekty na które te światło pada (światło z latarń jak i reflektorów lokomotywy).
szogun:
Dopóki nie będzie oświetlenia samego w sobie (obecnie jest to tylko świecący placek który tworzy tylko wrażenie oświetlania, a przy absolutnej ciemności nic nie daje), to pozostaje tylko przerobienie wpisów w scn. Co prawda na niektórych sceneriach wygląda to lepiej, ale tylko dlatego że w pogodzie jest ustawione jaśniejsze światło niż być powinno.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej