Miałem sen. Śniło mi się że jest sceneria gdzie pociągi jeżdżą "same" i "stale" a mam możliwość wybrania sobie dowolnego z nich do prowadzenia. Fajny sen, czyż nie?
Dla osób, które mają podobne sny i tworzą scenerie+scenariusze przygotowałem demonstrację - pociąg wahadłowy na linii stacja1-przystanek-stacja2. Wykorzystuje on dostępne nowe i dostępne ale niezbyt często wykorzystywane możliwości exe.
Mając na horyzoncie oddzielanie scenerii od scenariuszy, ograniczone zostało użycie eventów w torach do minimum - tylko sygnalizacja i wjazd na określoną grupę torów (przygotowanie do odcinków izolowanych).
Wykorzystane zostało aktywne W4 (PassengerStopPoint, *_stopinfo w torze), które zatrzymuje pociąg AI w odpowiednim miejscu i pozwala ruszyć zgodnie z rozkładem.
Są tu dwa rozkłady działające "w nieskończoność" roj10202 i roj10203 (dwa Timetable oraz addvalues przesuwający je w czasie o 15 minut)
Wjazd na jeden z dwóch torów pierwszej stacji jest naprzemienny.
Na początek proponuję włączyć debugmode i dać poprowadzić AI pociąg w kilku cyklach wahadłowych.
Można też jechać samemu, zachowując jedynie na uwadze konieczność zatrzymywania się blisko W4, żeby rozkład widziany przez F1 lub F3 się ładnie przewijał.
Dla ułatwienia analizy wpisałem komentarze, mam nadzieję że zrozumiałe.
Mam nadzieję, że zachęcę tym do szerszego stosowania rozkładów (dla AI i dla użytkownika) i tworzenia realniejszych przebiegów pociągów. Może kiedyś w jakiejś nowej scenerii albo scenariuszu mój sen się spełni ;)