Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Propozycja odnośnie radia
mw158979:
--- Cytat: "|andy|" ---Aby uzyskać odpowiedź na pytanie, które nas męczy musimy się odezwać. Nastawnikiem ruszamy poprzez +, otwierać usta, brać wdech, wydawać z siebie jakiś bełkot możemy innym klawiszem (przyjmijmy na chwilę, że będzie to F3).
--- Koniec cytatu ---
Niby tak.
Ale w ten sposob mech mialby w danym momencie tylko jedna wypowiedz do dyspozycji, od niego zalezalo by tylko czy ja wypowie i jesli tak to kiedy. Zalozenie takie upraszcza realizacje, ale i tak sa problemy:
--- Cytat: "|andy|" ---skąd mam wiedzieć kiedy się odzywać
--- Koniec cytatu ---
To po pierwsze.
Ja sie jeszcze zapytam po "zerowe": skad mam wiedziec co powiem, jesli w danym momencie aktywuje gadanie? Mechanik moze zadawac rozne pytania, adresowac je do roznych odbiorcow - nie tylko do P. Joli. Moze takze w lokomotywowni zglaszac dyspozytorowi, ze przygotowal pojazd do pracy, moze zglaszac awarie, i pewnie duzo, duzo innych.
|andy|:
--- Cytat: "mw158979" ---
Ja sie jeszcze zapytam po "zerowe": skad mam wiedziec co powiem, jesli w danym momencie aktywuje gadanie? Mechanik moze zadawac rozne pytania, adresowac je do roznych odbiorcow - nie tylko do P. Joli. Moze takze w lokomotywowni zglaszac dyspozytorowi, ze przygotowal pojazd do pracy, moze zglaszac awarie, i pewnie duzo, duzo innych.
--- Koniec cytatu ---
Tu niestety pojawia się pewne ograniczenie. Myślałem, że byłby szereg dźwięków (np. 1.wav, 2.wav itd.) i byłaby sztywna kolejność ich odtwarzania. Chociaż teraz wydaje mi się, że to stałoby się nudne jeśli jechałbym drugi czy trzeci raz tą samą trasą i ciągle mówił to samo.
Szymon:
Wiecie co nie lepiej nagrać normalne głosy prez radio,niż tworzyć włąnse tamte są dużo lepsze niż własne napewno macie dostęp do takich rzeczy.
Dlatego trak mówie ponieważ nie jest takłatwo zrobić własne dźwieki.
Ale czekam na propozycje.
Szymon:
Słuchjcie czy zna ktoś jakies strony gdzie jest dużo rozmów prez radiotelefon
Prosze jeśli ktoś zna prosze mi podać
mw158979:
--- Cytat: "Szymon" --- lepiej nagrać normalne głosy prez radio,niż tworzyć włąnse tamte są dużo lepsze niż własne
--- Koniec cytatu ---
A czy wlasne przez radio to sa nienormalne? ;-) Jesli mamy radiostacje taka jak na kolei (a przynajmniej miewamy) oraz struny glosowe tak jak dyzurni, dyspozytorzy, etc to nie widze potencjalnych niedorobek w "produkcji wlasnej" (co nie znaczy, ze ich nie ma - jesli je znacie to wysyocie tutaj).
--- Cytat: "|andy|" ---Myślałem, że byłby szereg dźwięków (np. 1.wav, 2.wav
itd.) i byłaby sztywna kolejność ich odtwarzania.
--- Koniec cytatu ---
To jest w zasadzie najprostsze i najmniej ciekawe. Do nebuli nie za bardzo pasuje na pierwszy rzut oka. Z zalozenia nie ma tam sztywnego planu - wyrezyserowanego ciagu zdarzen. Wezmy chocby manewry: maja sie odbywac calkowicie wg uznania AI dyzurnego ruchu, wiec nie da sie okreslic z gory wszystkich zdarzen. A radiostacja ma w dyrygowaniu manewrami zastosowanie, zwlaszcza, jesli tu i tam nie ma tarczy manewrowej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej