Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Sterowanie portem LPT pomoc
pol102:
--- Cytat: Ra w 27 Października 2012, 19:52:11 ---Ale to i tak nie załatwia sprawy, że coś trzeba po drugiej stronie kabla dopiąć. A skoro tak, to może lepiej od razu USB?
--- Koniec cytatu ---
Czy to nie wymaga kwarcu i rzeźbienia czegoś całkowicie od nowa? Zasadę działania opartą o komunikaty midi zaproponowałem bo znam zasadę działania od podszewki. Łatwość konfiguracji i względna łatwość tworzenia. Można dywagować co jest lepsze aż do momentu konfrontacji.
Pafkom:
Chłopaki, a kto w takim razie zajmuje się tym "feedbackiem" ?. Znalazłem na tej stronie --- http://rainsted.com/pl/Symulator/MaSzyna/Informacje_zwrotne --- jak podłączyć feedback 3, czyli ktoś już to zrobił, w przeciwnym wypadku nie byłoby mowy o LPT, o co chodzi?
Ra:
O to, że zostało określone przyporządkowanie pinów do kontrolek, jednak nie zostało zrealizowane fizycznie, w związku z tym nie kończyłem obsługi w EXE.
Pafkom:
Parę chwil wcześniej kupiłem za niecałe 50 zł kabel USB-->LPT i.., i okazał się totalną lipą ponieważ w menadżerze urządzeń widoczny był jako "uniwersalna drukarka USB" co można sobie w buty włożyć. I z tego co czytałem jest tego na pęczki, więc przestrzegam przed tymi kabelkami, o ile jest możliwość, proponuje w sklepie sprawdzić jak widzi komputer sterownik tego kabelka..
Dodano: 27 Października 2012, 20:16:29 Aa, w taki razie przepraszam za pytanie "kto zajmuję się feedbackiem" Ra, Czekam z kwiatami na możliwość podłączenia.
(W gorącej wodzie kąpany)
Ra:
Kwestia jest taka, że trzeba umieć to oprogramować. Z jednym ustrojstwem USB sobie poradziłem, ale dostałem egzemplarz do ręki, więc mogłem testować do skutku. Drogiego masz dostawcę, bo ja karty LPT kupowałem kiedyś po ok. 50zł, a przejściówki USB->LPT widziałem po ok. 25zł.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej