Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Sterowanie portem LPT pomoc
Pafkom:
Witam, to mój pierwszy post u Was, więc proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie dotyczące podłączenia kontrolek przez LPT.Mianowicie, kupiłem kontroler pod PCI i Ustawiłem LPT na 1, w .ini zmieniłem na feedback mode 3, sprawdziłem na kablu które kolory kabelków odpowiadają pinom, uruchomiłem symulator i nic się nie dzieje, LPT nie podaję napięć na piny przypisane jak w instrukcji. Może to .exe nie obsługuje mode 3 ?, a może źle podpinam masę ? Pomóżcie koledzy
Ra:
Na chwilę obecną żadne EXE nie obsługuje LPT. Nie było dotychczas osób zainteresowanych takim rozwiązaniem, a ja nie miałem odpowiedniego sprzętu, by testować stan wyjść. Natomiast w kodzie są poczynione odpowiednie przygotowania i jedyną kwestią do rozwiązania jest wysyłanie bajtów na port w taki sposób, aby nie zablokował tego system operacyjny oraz aby nie powodowało to spadku wydajności.
Pafkom:
Aha, kurcze myślałem że to działa i pokupowałem wszystkie materiały łącznie z portem LPT, no to nie zostało mi nic innego jak tylko czekać na rozwiązanie. Czy w ogóle mogę liczyć na obsługę tego portu? pytam ponieważ mam możliwość oddania tego LPT do sklepu, a do niczego innego mi się nie przyda,(kosztował mnie niecałe 100zł :(.. )a kasy nie za wiele. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedz i pozdrawiam wszystkich.
Ra:
Tak. Można w dość prosty sposób zrobić wysyłanie bitów na LPT, jeśli znany jest adres. Potrzebna jest do tego czarodziejska biblioteka... No chyba że ktoś ma Windows 95/98, tam zapis do portu działa bez udziwnień. Gorzej w przypadku konwertera USB->LPT, które też bym chciał obsługiwać. Kwota rzędu 100zł to trochę dużo, jak na taką pierdołę.
Pafkom:
Chodzi mi o te osiem lampek przez LPT, tylko resztę podłączam za pomocą sterownika klawiatury na razie. Więc zostawiam i liczę na szybkie rozwiązanie Ra. Prośba, jak będziesz mieć gotowe to LPT na lampki to daj znać ogólnie lub na priv. Pomógł bym, ale nie znam się na programowaniu, jestem tech mech. i muszę liczyć w tym temacie na innych.
Dzięki i "S2" dla wszystkich.
Na początku zdania stawiamy duże litery. Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji.
Rozi
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej