Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Rozwój MaSZyny przez naprawę grzechów młodości
popatrz:
--- Cytat: ShaXbee w 25 Października 2012, 15:03:49 ---PW było bardzo emocjonalne i zupełnie nie odpowiadało Twoim postom, zamiast zakomunikować problem obraziłeś się nagle i porzuciłeś temat.
--- Koniec cytatu ---
No i tu wchodzimy w sferę odczuć subiektywnych-to była czysta, krótka i sucha sentencja opisująca moje ówczesne obserwacje.
--- Cytat: ShaXbee w 25 Października 2012, 15:03:49 ---Rozkłady jazdy zostały wybrane ze względu na to że mamy ograniczone ramy czasowe i chcemy wybierać jeden temat na każdy miesiąc prac, jeśli z tym się nie zgadzałeś wystarczyło napisać w odpowiednim dziale i poddać temat pod dyskusję.
--- Koniec cytatu ---
Sam jestem za dochodzeniem do celu drobnymi krokami. Ale czy lepiej robić rozkłady dla użytkowników, czy może lepiej przygotować symulator do efektywnego ich wykorzystania także przez AI, które dopiero w nowych wersjach jest faktycznie dużo bardziej sprawne. Nie poddałem to pod dyskusję bo jak wspomniałem wyżej nie sądziłem że mam jakiekolwiek poparcie. Może dziś byłoby inaczej.
--- Cytat: ShaXbee w 25 Października 2012, 15:03:49 ---Co do zmian w EXE - @Ra ma też swoje życie i nie może wszystkiego naraz naprawić, dzięki niemu MaSzyna staje się powoli używalna dla twórców i użytkowników oraz poprawia się przewidywalność.
--- Koniec cytatu ---
@Ra robi robotę za dziesięciu i czasami podejrzewam że ma dziesięć umysłów i dwadzieścia rąk ;) On wyprzedza znacznie to, co obecnie jest w sceneriach i to jest super. Dlatego nigdy nie pomyślałem i nie wyobrażam sobie żeby poprawiał scenerie które może zrobić średnio rozgarnięty informatyk (taki jak ja).
--- Cytat: ShaXbee w 25 Października 2012, 15:03:49 ---Rozumiem całkowicie potrzebę zaorania scenerii od strony eventowej, ale warto jednak robić to etapami zamiast zaczynać budowę katedry, co jak wiem z własnego doświadczenia może się ciągnąć latami.
--- Koniec cytatu ---
Orać nie. Nie rewolucja - lepiej ewolucja. Zmiany na początek tylko konieczne żeby po prostu można było wydać nowsze zrobione już przez @Ra EXE. Na razie mamy taki stan że w 372 mamy stojące pociągi kierowane przez AI, zwrotnice źle pociągi kierują i sygnalizacja czasami nie działa bo kiedyś ktoś pisząc scenerię nie był świadom zmian, które teraz następują.
--- Cytat: ShaXbee w 25 Października 2012, 15:03:49 ---Co masz na myśli przez niższy priorytet? Priorytet ustalany przez WPC czy Twoją osobistą opinię?
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, to moje osobiste zdanie.
Wywiązało się takie polskie piekiełko. Czy o to chodzi? Chciałem popracować w tym wątku dla MaSZyny a rozmawiamy o historii i sprawach organizacyjnych...
ShaXbee:
Wszystkim nam zależy żeby pchnąć ten temat do przodu. Sposób w jaki się zachowałeś był nieelegancki i nie potrafiłeś tego na spokojnie wyjaśnić na PW. Daję Ci szansę - jeśli jesteś zainteresowany to pisz na PW i dodam Cię ponownie do Wydziału PC.
Skoro poprawa samych rozkładów nie wystarcza proponuję trochę zmienić podejście - robicie wspólnie poprawki scenariuszy na jednej scenerii, testuje je więcej niż jedna osoba, po poprawieniu wszystkich scenariuszy na danej scenerii wydajecie poprawkę na forum. Jak dopasujecie wszystkie scenariusze do EXE 372+ to wydajemy kolejną PC. Jeśli brakuje Wam ludzi do pomocy to piszcie o tym otwarcie na forum - nikomu głowy za to nie utnę. Oczekuję po prostu że będziemy się zachowywać jak dorośli ludzie. Pasuje?
popatrz:
Taka forma retoryki osobiście działa na mnie jak czerwona płachta na byka. Nie wiem, może jestem za stary i za dużo w życiu już widziałem... Pierzecie niepotrzebnie "brudy" na forum publicznym zrażając tym nie tylko stronę dyskusji ale i czytających. Swoją drogą ciekaw jestem co na to tzw. "Dział promocji". Zauważcie, że ludzie jeśli już chcą pracować to będą robili to spontanicznie i bez konieczności słuchania że są nieeleganccy (osobiście uważam że nie byłem nieelegancki, tylko szczery) albo że mamy się "zachowywać jak dorośli". Okres wychowania zakończony kilkanaście lat temu przez moich rodziców uważam za zwieńczony jako takim sukcesem, bo w życiu nie słyszałem pod swoim adresem takich opinii. Lepiej zachęcać i uczyć niż piętnować i grzebać w historii oczekując później że adresat takich zabiegów da coś sam z siebie. Ideą tego wątku było zachęcenie i wspólna nauka. Dziękuję, ale nie skorzystam z zaoferowanej szansy bo kolidowałaby to czasowo z moim ogólnym podejściem do wspierania projektu przez tworzenie przyjaznego "środowiska" dla zdolnych i chętnych ludzi. Stajemy więc przed decyzją, czy warto to robić, czy odpuścić sobie?
ShaXbee:
--- Cytat: popatrz w 26 Października 2012, 15:44:12 ---Stajemy więc przed decyzją, czy warto to robić, czy odpuścić sobie?
--- Koniec cytatu ---
Robic w ramach WPC, napisalem to w poprzednim poscie, na samym poczatku powiedzial Ci to tez @adsim:
--- Cytat: adsim w 24 Października 2012, 20:07:40 ---Chwila, to co opisujesz, to zadania wydziału paczek całościowych. Rozumiem, że chcesz pomóc, ale wielu osobom, pomimo najszczerszych chęci, brakuje wiedzy na temat kierunku rozwoju symka i można nadrobić tylko bałaganu.
--- Koniec cytatu ---
Wyjasnie teraz dlaczego - po pierwsze WPC ma dostep do nieopublikowanych jeszcze dodatkow, lepszy kanal komunikacji z tworcami i jest zlozony z ludzi ogarniajacych potrzebne tematy, poza tym ma dostep do narzedzi sluzacych zespolowi takich jak SVN i TRAC. Nie wiem czy byles na forum pare late temu, ale mielismy duze problemy z hasaczami publikujacymi dodatki, ktore byly dopiero w trakcie developmentu co skutecznie zniechecalo tworcow. W tym celu wprowadzilismy pewna hermetyzacje, dzieki czemu mamy mniej problemow z jakoscia. Nie widze sensu w dublowaniu kompetencji, stad moje pytanie i ponowne zaproszenie do WPC - prosic sie ponownie nie bede.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej