Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Eureka! Więcej FPS?
pROSiAczek:
ja tak robilem gdy pisalem w excelu (o zgorzo traske) i efekt jest kapitalny... naprawde obniza wymagania kompa wystarczy zrobic nie 500 a 2000-3000 i juz jest efekt jesli brac pod uwage cala scenerie
Kakish:
--- Cytat: "hejnal" ---Od dawna się tłucze do głowy modelarzom że mają w modelach ustawić MaxDistance więc jeśli to zrobili to zmiana wpisu w scenerii nie wiele pomoże
--- Koniec cytatu ---
Pamietaj ze maxdistance w modelu sluzy do jego optymalizacji czyli ukrywania szczegolow, nikt nie robi maxdistance dla domow ktore maja po kilkadziesiat polysow tylko raczej dla bardziej skomplikowanych modeli ktore maja ich po kilkatysiecy, ale na calej trasie tych domow moze byc tak wiele ze rzeczywiscie obciazaja one strasznie przetwarzania.
z drugiej strony w scenerii jest mnostwo elementow z wieloma polygonami takich jak trakcja, tory, teren i maxdistance na tym z pewnoscia pomoze
dj_awj:
Co mam zrobić z plikami w folderze scenery, np w pliku SBL3-pierwszy Autor pliku SBL3-pierwszy napisał
--- Cytuj ---// blokada SBL 3-stawna - pierwszy semafor na szlaku (poprzedni niesamoczynny)
// (p1) - nazwa, (p2)(p3)(p4) - lokacja, (p5) rotacja, (p6) symbol (p7) sterowanie semaforem wyjazdowym (jego nazwa)
// uwaga - do toru za semaforem musi byc przypiane zdarzenie NAZWASEMAFORA_s1
// a do toru przy semaforze oczywiscie zdarzenie NAZWASEMAFORA_sem_info
origin (p2) (p3) (p4)
rotate 0 (p5) 0
//model semafora 3komorowego blokady liniowej:
node -1 0 (p1) model 0 0 0 0 PKP/head3-gry.t3d (p6) Lights 1 0 0 endmodel //glowica
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-straight.t3d PKP/pkplight_sblpost.tga endmodel //slup
node -1 0 none model 0 0 0 0 PKP/post-ladder-h34.t3d PKP/#pkplight_board.tga endmodel //drabinka
node 800 150 none lines 110 110 110 100.0 //linia zeby byl maszt widoczny z daleka
0.0 0.0 0.0 0.0 4.0 0.0
endline
rotate 0 0 0
endorigin
node -1 0 (p1)_sem_mem memcell (p2) (p3) (p4) SetVelocity -1 -1 none endmemcell
--- Koniec cytatu ---
jaras:
--- Cytat: "dj_awj" ---Co mam zrobić z plikami w folderze scenery, np w pliku SBL3-pierwszy (...)
--- Koniec cytatu ---
Witaj @ dj_awj.
Oczywiście, można tak również postąpić ze wszystkimi plikami w całym drzewie katalogów symulatora. Przecież semafory, wskaźniki, zwrotnice, sieć trakcyjna i wszelkie inne pierdoły ;-) przytorowe i "natorowe" także używają wpisów "node". Tych obiektów zwykle ich jest najwięcej, a każdy z nich składa się z wielu polygonów.
Można by zrobić nawet taki eksperyment. Przy użyciu jakiegoś (nie wiem jeszcze jakiego - mam na myśli takie coś jak odpowiednik "grep" z systemów *nixowych) programu, który potrafi w wielu plikach na raz zamieniać ciągi znaków, zamienić wszystkie wpisy:
--- Kod: ---node -1 0 ...
endnode
--- Koniec kodu ---
na
--- Kod: ---node N 0 ...
endnode
--- Koniec kodu ---
gdzie N - to wybrana odległość MaxDistance, o której dyskutujemy w tym wątku. Nie wydaje mi się, żeby groziło to jakimiś kłopotami, ale być może się mylę.
Jeszcze raz powtarzam: przecież jakiekolwiek widoczne obiekty (definiowane właśnie wpisem node) nie muszą być przez symulator renderowane z odległości klikunastu kilometrów, skoro i tak ich nie będzie widać. Czy @ pROSiAczek jednak nie przesadza ustawiając tą odległość na 2000...3000 m? Wszak przepisy WTB-E10 (Rozdział 2, §9, pkt. 2.) mówią tak:
--- Cytat: "Autor WTB-E10" ---Widoczność sygnałów (W) w metrach przy największcj dozwolonej prędkości (V) zbliżania się pociągu do sygnalizatora w km/h powinna wynosić:
1) dla semaforów wjazdowych:
a) na liniach magistralnych i pierwszorzędnych - co najmniej 400m przy prędkościach do 120 km/h i co najmniej (10*V)/3 [m] przy prędkościach większych od 120 km/h,
b) na liniach drugorzędnych - co najmniej 300m,
c) na liniach znaczenia miejscowego - co najmniej 100m.
2) dla semaforów wyjazdowych (wyjazdowych grupowych) i drogowskazowych przy torach głównych zasadniczych i głównych dodatkowych. po których odbywają się przebiegi bez zatrzymania oraz dla semaforów odstępowych obsługiwanych i samoczynnych (10*V)/4 [m], jednak nie mniej niż 200m,
3) dla semaforów wyjazdowych przy torach, po których nie odbywają się przebiegi bez zatrzymania, dla semaforów zaporowych oraz dla wszystkich semaforów na liniach znaczenia miejscowego - nie mniej niż 50m.
4) dla tarcz ostrzegawczych (10*V)/4 [m], jednak nie mniej niż 200m,
5) dla pasów świetlnych wskaźników wyświetlanych zainstalowanych na semaforach (10*V)/5 [m], jednak nie mniej niż 200m
6) dla tarczy manewrowej - nie mniej niż 50m.
7) wskazania tarczy rozrządowej powinny być widoczne wzdłuż całej drogi spychania składu, poprzez zastosowanie odpowiedniej ilości tarcz rozrządowych.
--- Koniec cytatu ---
Zatem już nawet ze 1000 m powinno wystarczyć. Objęłaby bowiem ta odległość nawet największą odległość W określającą widoczność sygnałów.
Pozostaje tylko pytanie: czego nie zmieniać, by nie psuć widoku? Ano, np. wielkich gór, bardzo wysokich budowli - jednym słowem, wszelkich obiektów, które mogą być widoczne z daleka. Zwykle góry, to tylko kilka, kilkanaście polygonów (czy mam rację?), a budynki - kilkadziesiąt; mało tego, często nie ma takich obiektów (np. bardzo wysokich budowli) zbyt dużo - nie powinno więc to zmierzalnie wpłynąć na wydajność symulatora.
A co sądzą o tym inni?
Pozdrawiam Ciebie i pozostałych uczestników forum.
Kakish:
Czolem !
E ten sposob latwo zasymulowac ostra mgle... dac widocznosc np. 50 metrow na wszystko :D
Nawigacja
Idź do wersji pełnej