Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Projekt 750mm

<< < (35/64) > >>

GOPdriver:
W międzyczasie zrobiłem tory i stację Jawornik Polski. Jeżeli nie zrobię obiektów w Rainsted to co mam teraz robić?

Stele:

--- Cytat: GOPdriver ---1. Jak w Rainsted robi się teren, bo jeżdżenie na pustkowiu nie jest zbyt przyjemne, trasa znajduje się na nasypie.
--- Koniec cytatu ---
Jak masz profil pionowy to możesz stworzyć nasyp/wykop z rowami po niwelecie. Nie wiem jak, pytaj Ra. Potem chyba da się od niego jakoś teren ciągnąć, ale raczej jest to robota wierzchołek po wierzchołku. Wydzieliłbym teren i dalej robił w 3dsie. Ale musisz mieć starą wersję, której teraz nawet nie kupisz. Pozostają lewe kanały. W gmaksie nie skończysz, bo nie istnieją skrypty do importu. Trzeba znaleźć w końcu kogoś ogarniającego działanie blendera, pythona i przerzucić się na niego. Możliwości podobne do 3dsa a darmowy.

--- Cytuj ---2. Jak zrobić tunel i wstawić zwrotnice ręczne?
--- Koniec cytatu ---
Tunelu w rainstedzie nie wstawisz. Musisz go wymodelować w jakimś programie do grafiki 3d jako trójkąty terenu. Wnętrzu tunelu przyciemniasz materiał by uzyskać efekt cienia zbliżony do zmiany oświetlenia trajektorii parametrem tunnel. Zwrotnice ręczne wstawiasz definiując inc napędu ręcznego w obiekcie zwrotnicy.

--- Cytuj ---3. Jak dodać drogę bo jak próbowałem dodać tak jak tory wyszedł mi wielki kulfon.
--- Koniec cytatu ---
Tak jak tory, dokładnie. Przerabiałem drogi na Całkowie i Bałtyku w rsf i nie było większych problemów.

--- Cytuj ---4. Jak w Rainsted dodaje się budynki?
--- Koniec cytatu ---
Dodaj>obiekt punktowy/z obrysem? Nigdy tego nie ogarniałem, ale z pewnością się da. Roślinność również.

--- Cytuj ---5. Dlaczego Lxd2 ślizga się po torach, na fizyce SN61 nie da się ruszyć bez piasecznicy; wina modelu czy ja coś zwaliłem?
--- Koniec cytatu ---
Jaki współczynnik tarcia torom ustawiłeś? Jak nie tu jest problem, to może dziki moment twoja lokomotywa ma w stosunku do masy.

muri:

--- Cytat: danniel w 06 Grudnia 2014, 12:24:41 ---Swoją scenerie jeszcze powykręcam, ale jeśli chodzi o Rainsted, to już możesz się z nim pożegnać,  bo teren i budynki trzeba powstawiać a) ręcznie w edytorze tekstu b) w darmowym Gmaxie c) w płatnym ( ok. 4500 €) 3ds maxie.

--- Koniec cytatu ---
A'propos płatności 3dsMax'a: http://eu07.pl/forum/index.php/topic,25438.msg373495.html#msg373495 ...

GOPdriver:
Dzięki Stele  to tak: nie ustawiłem tarcia na tory jakie najlepiej ustawić?
Ogarnąłem zmianę napędu zwrotnicy tylko nie mogę znaleśźć ręcznej.
Tory są już prawie do Hadli Szklarkich.
Sawi

Stele:
Nie wiadomo. Standardem było 0,25. Ostatnio Ra eksperymentuje z 0,15 i twierdzi, że jest lepiej. Powinno to zależeć od stanu toru i pory roku. Jak ten współczynnik tarcia jest liczony w symku ani jak się go ustala w rzeczywistości nie wiem. Moja znajomość mechaniki skończyła się na siłach w belkach 2D.
Napędy ręczne masz w /pmppw.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej