Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Semafor próby hamulca
Anrej:
Już sobie zainstalowałem DWG TrueView 2013 do przeglądania plików dwg. A9CAD umożliwia edycję i tworzenie plików dwg 2D. Mam pewien problem, że są po angielsku, ciekawe czy jest spolszczenie do nich?
Regulamin, zakazy, pkt 10. Proszę też zakończyć ten offtop o programach do otwierania plików dwg.
adsim
Paul:
Z tego co wiem te sygnalizatory to wynalazek niemiecki i pojawiły się u nas jako pozostałość pookupacyjna. Nie wiem tylko czy te na zdjęciach to te same, czy też jakaś zmodernizowana polska wersja.
@Cordylus, gdzie znalazłeś ten sygnalizator? Wygląda na zupełnie dobrze zachowany, może oprócz "ocalania od zapomnienia w formie cyfrowej" warto było by spróbować przenieść go do jakiejś placówki muzealnej, zanim nie skończy jak te w Gdańsku.
W "Przeglądzie kolejowym elektrotechnicznym" był artykuł na temat działania tych sygnalizatorów z rozrysowanymi obwodami. W załączniku rysunki z tego artykułu przedstawiające przykład rozmieszczenia urządzeń do sygnałów Rhs oraz szkic nastawnika i powtarzacza (nie ma tam szczegółowych rysunków).
Kończąc offtop o DWG: Autodesk udostępnia bezpłatny program TrueView do przeglądania DWG i DXF. A9CAD jest niezły dla nowicjuszy, ale zawiera parę błędów (np. problemy z przecinkami i kropkami w liczbach) i nie obsługuje nowszych wersji formatu DWG. Polskiej wersji nie ma.
Siecool:
Po zdjęciach sądzę, że to Gdańsk właśnie. W tle masz przecież PGE Arena z reklamą koncertu Bon Jovi.
Cordylus:
Dokładnie sygnalizator znajduje się w tym miejscu:
https://maps.google.pl/maps?q=54.38649,18.631316&hl=pl&ll=54.386506,18.631467&spn=0.000233,0.000431&num=1&t=h&z=21
Widać nawet go na zdjęciu.
Trochę po prawej jest drugi taki sam, jednak w gorszym stanie.
EDIT:
Ten sygnalizator jest całkowicie odmiennej konstrukcji niż ten na planach. Przyciski nastawcze znajduję się wewnątrz niego pod klapką.
Tolein:
No ja widzę, że o autocadach pogadane, nowe zdjęcia są i nawet lokalizacja gps, ale że się tak zapytam: co z rysunkami dokładniejszymi, czy jakimikolwiek innymi materiałami? Temat umarł, jak widzę, śmiercią naturalną?
Bo ja się do Gdańska w najbliższym czasie nie wybieram, a przynajmniej nie celem robienia fotek semaforów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej