Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Repainty w przypadku braku zdjęć
Cesky Kretek:
Mam pewne pytanie, chciałbym żeby się co najmniej kilka(naście) osób wypowiedziało.
Czy jest sens, robić repaint (nie w dosłownym tego słowa znaczeniu, głównie chodzi o technikę - tyle że z dużo większą jakością) tekstur, na które nie ma w ogóle zdjęć, lub niemożliwym jest ich zdobycie. Przykładową teksturą wykonaną przeze mnie tą techniką jest tekstura WLABd z logotypem WARSu. Przeczytałem przed chwilą post, w którym ktoś dopytywał się o teksturę Jan Kiepura i stąd narodziło się moje pytanie - czy bardzo dobrej jakości repaint samych malowań burt wagonów (okna wklejone ze zdjęcia, detale również, dane techniczne taboru wygenerowane przy użyciu takich PKPowskich czcionek) będzie mile widziany. Chętnie podjąłbym się stworzenia tekstur takich wagonów jak wspomniany już JK, BWE, czy stare malowania IC (z logotypem na kremowym pasie).
W załączniku czysta wersja WLABd do oceny jakości.
Pozdrawiam i liczę na dyskusję.
Grzegorz.
Jeśli moderator uzna, że warto tej dyskusji poświęcić osobny temat, to proszę o wydzielenie.
Oczywiście, że wydzielam. Dyskusja jak najbardziej przyszłościowa i konkretna a nie jakiś śmietnik. ;)
Quark-t
W takim razie dziękuję, oraz dodaję ankietę - będzie łatwiej.
adsim:
Trochę zbyt cukierkowo to obecnie wygląda.
Cesky Kretek:
Wszystko jest do zrobienia. Szumy, przebarwienia - kwestia dopracowania, to jest wstępna wersja. Chodzi mi głównie o sam pomysł, czy warto się w to bawić.
Quark-t:
Ponieważ sam mobilizuję do tego jednego Forumowicza, nie zmienię zdania w tym temacie - TAK! A jak inaczej otrzymać teksturę taboru, którego zdjęć nie ma, lub są nienadające się na materiał do ich stworzenia? Sprawa jest prosta - jeżeli nie będzie to tandetna fuszerka, to tekstury takie będą miały moje poparcie. Jeżeli kiedyś przywrócone zostanie takie malowanie (np. skład historyczny) i pojawi się fototekstura, to taki "repaint" wyleci jako pierwszy. Ale do tego czasu - śmiało.
Ra:
Ja jestem za, pod warunkiem że jest to poparte jakimś śladem w rzeczywistości (np. pojedyncze zdjęcia, czarno-białe). Kiedyś była już dyskusja o odtworzeniu malowania jakiejś lokomotywy spalinowej, ale wtedy uzyskany rezultat nie pasował do zdjęcia poglądowego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej