Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Prace nad teksturami hanysa
hanys:
Witam.
Od kilku dni zajmuję się tworzeniem tekstury lokomotywy w barwach na EURO 2012 czyli EP09-022 w barwach narodowych Grecji. Otóż z pierwszego rzutu oka widać że model jest w porządku i nie trzeba ingerować w jego model 3D. Otóż według mnie troszkę w tym modelu trzeba było by nieco pozmieniać. A oto detale, które prosił bym o zmodyfikowanie/usunięcie:
1. Patrz Zał2-wozki. Jak widać wózki nijak nie pasują do pudła modelu. Tekstury wózków pobierają się z dwóch osobnych tekstur:
-tex 104e-wozek.tga/.dds znajdująca się w folderze ep09_v1 oraz -tex koloalst.tga/.dds znajdująca się w tej ścieżce : główny_folder/textures/tabor
2. Patrz Zał3-zaluzje. Otóż z żaluzjami jest ten sam problem co w punkcie 1. Tekstura żaluzji jak widać jest inna niż na pudle lokomotywy. Tekstura żaluzji znajduje się w folderze ep09_v1 o nazwie zaluzje.tga/.dds
3. Patrz Zał4-oznaczenia. Otóż przy rozdzielczości 2048x2048 tekstury oznaczeń na modelu są niezbędne i również znajdują się w osobnej teksturze znajdującej się w folderze ep09_v1 o nazwie literki.tga/.dds
To było by chyba wszystko co. Więc zatem chciałbym się zapytać czy ktoś z forumowiczów, którzy znają się na modelowaniu był by zainteresowany w pomocy mi w tych 3 kwestiach które wypisałem, i czy nie ma żadnych problemów aby takową modernizację lokomotywy zrobić i potem ją nazwać jako 104e_4 - która zaś oznaczała by wersję "4". Chcę również zrobić teksturę EP09-018 "Holandia", w której te zastosowanie było by też wskazane, a nawet tą modernizację można też zastosować do wszystkich malunków lokomotywy EP09 czy to IC czy Holandia, Grecja, Hiszpania i etc.
Serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc z waszej strony :)
Husarz:
Może i ta wiadomość nic nie wniesie ale z tymi wózkami to chyba do "Fabryki snów".
filip2h:
Żaluzje to nie jest problem, z tą teksturą o tyle masz łatwo, że bierzesz Fotoszopa albo Gimpa (co tam używasz) i retuszujesz żaluzje przedłużając pasy. Różnica z tego co widzę to (jak na realne warunki) kilka cm więc osobiście ja nie widzę żadnego problemu.
Dodano: 03 Maja 2012, 11:27:26 Chociaż przeczytałem Twój post któryś raz i już nie wiem czy aby chodzi Ci o to, że nakładając teksturę lokomotywy żaluzje nie stykają się z tą teksturą?
Sawi:
Ja myślę, że raczej tu chodzi o to iż owe żaluzje i reszta w/w elementów znajdują się w oddzielnych plikach zamiast na całej teksturze. Przez co @hanys'owi to utrudnia robotę. Taka ingerencja wymagała by pewnie zmiany mapowania coś czuję.
hanys:
--- Cytat: Sawi w 03 Maja 2012, 11:30:08 ---Ja myślę, że raczej tu chodzi o to iż owe żaluzje i reszta w/w elementów znajdują się w oddzielnych plikach zamiast na całej teksturze. Przez co @hanys'owi to utrudnia robotę. Taka ingerencja wymagała by pewnie zmiany mapowania coś czuję.
--- Koniec cytatu ---
Tak Sawi o to mi chodzi. Gdyby tekstury były by w jednej teksturze to nie było by żadnego problemu, ale że są w osobnych plikach tekstur to trochę komplikuje to sprawę :)
@filip2h. Przecież to jest wiadome że to trzeba zretuszować, ale chciałem pokazać wam że żaluzje różnią się od tych, które model pobiera z tekstury zaluzje.tga/.dds :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej