Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

BR285

<< < (4/9) > >>

Ra:
Wiem, że lepiej by było zrobić od razu maksymalnie perfekcyjnie, z dokładnych planów i dokumentacji. Ale nie zawsze to jest dostępne. Wydaje mi się, że może to prowadzić do zbytniego podnoszenia poprzeczki na tyle, że niewielu będzie ją w stanie przeskoczyć.

Moim zdaniem powinno powstać coś jak paczka eksperymentalna. OK, model nie jest zrobiony idealnie, to niech go nie będzie w głównej paczce. Ale jeśli tylko ma prawidłową długość i nie ma rażących błędów, niech będzie w paczce eksperymentalnej. Żeby można sobie było wstawić i pojeździć. A jak kogoś będzie raził prymitywny model, to może zrobi lepszy. Może ten drugi też nie będzie wypasiony, ale lepszy od tego poprzedniego. Jak spojrzeć wstecz, tak właśnie powstawały modele. Obecnie mamy 3. - 5. generację modeli i są one już na zadowalającym poziomie, aczkolwiek na pewno za jakiś czas zostaną zastąpione lepszymi. Lokomotywy spalinowe jeździły na fizyce od SN61, bo nikt nie umiał zrobić tego lepiej. Kabiny SM42 czy Lxd2 (podobnie jak pierwszych EU07) wyglądały ascetycznie, ale wielką radość sprawiło mi, że wreszcie mogłem sam tym poruszyć. Nieruchoma SM42 w Manewrowie budziła chęć przestawienia jej, a się nijak nie dało.

Sawi:
Hm paczka eksperymentalna powiadasz, pomysł nawet dobry nie powiem, tylko jest jedno ale, to to iż nie raz błędy dopiero dostrzega się niestety już po wydaniu. Jak dobrze wiemy często gęsto te tak zwane prymitywne modele mają ich sporo. Trzeba by wówczas zaznaczyć w takiej paczce iż modele w niej zawarte mogą zawierać błędy i uprzejmie się prosi o nie zgłaszanie ich na forum, gdyż jak sama nazwa tej paczki mówi to taka paczka typowo do próbowania. Wtedy myślę by to przeszło. Wiadome decyduje góra.

szogun:

--- Cytat: Sawi w 19 Kwietnia 2012, 08:01:29 ---Bo nie raz niestety tak bywa, że bez dokładnych planów po prostu tworzenie czegoś na oko nie ma sensu, mimo szczerych chęci twórcy. Przykładem chociażby jest wcześniej wspomniana lokomotywa BR232 tworzona przez EP08_15.

--- Koniec cytatu ---
Ekhm... Pudło 6Dg robiłem bez żadnych planów, SPOTa podobnie, tylko wzorowałem się w pewnym stopniu na bryle zrobionej przez @Bombardiera, która mi nie bardzo odpowiadała. Brak planów nie jest przeszkodą, trzeba mieć tylko podstawowe wymiary i dobre oko.

Sawi:
Bartek, nie wiedziałem o tym bez kitu. Jestem pod wrażeniem, czyli co jednak wychodzi na lenistwo?

jakol112:
A jaki rozruch ma BR285? Jeśli coś, to ja moge przerobić model e186 w ZM Modelerze tylko powiedzcie co do zmiany. Z tego co z moich obserwacji wynika są podobne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej