Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Zatrzymywanie AI na p.o. - pytania?
pozdze:
W plikach testowych W4n_test i AI_start stworzonych przez Ra są w niektórych torach dodane nowe komendy "isolated start". Jak ta komenda działa, jak ją stosować?
I drugi problem. Co mam zrobić jesli mam zaraz na końcu peronu semafor wyjazdowy ze stacji i event odczytujący stan tego semafora w torze. Jak wtedy umieścić event od wskażnika w4n? Dałem testowo przed semaforem wyjazdowym sam wskaźnik w4n bez dodawania eventu od tego wskaźnika, w torze jest w kierunku jazdy tylko event odczytujący prędkość z semafora. Efekt jest taki, że AI gdy zbliża się do takiego "zestawu" semafor+w4n na końcu peronu przyspiesza mimo, że na semaforze jest S1. Wygląda na to że AI widzi sam wskaźnik nawet jak nie ma w torze eventu od tego wskaźnika.
Ra:
Dowolną ilość torów możesz połączyć w odcinek izolowany, tutaj nazwany start. (Sensownie by było, jakby były to odcinki połączone ze sobą.) Jeśli jakikolwiek tabor wiedzie na którykolwiek z tych torów, zostanie wykonany event o nazwie start:busy, o ile oczywiście zostanie zdefiniowany w scenerii. Również jeśli wszystkie ewentualne osie zjadą, zostanie wykonany event start:free, o ile będzie zdefiniowany.
Event W4 trzeba umieścić przed eventem semafora, jeśli nie ma miejsca, trzeba podzielić tor na dwa. Najlepiej aby tor z eventem był obok odczytywanego urządzenia. Jeśli dzieje się tak jak napisałeś, to masz coś namieszane.
pozdze:
Czyli to "isolated" nie ma nic w spólnego z zatrzymywaniem AI na przystankach? Jest to test czegoś na wzór odcinków izolowanych? Dobrzę wnioskuję? Pomęcze się jeszcze dziś z tymi w4n, dam znać czy coś wyszło.
Ra:
Nie ma, dobrze wnioskujesz.
pozdze:
W załaczniku krótka sceneria. Odpalamy EU07, obserwujemy kibla. Nie wiem co jest źle. Kibel po odpaleniu ma podjechać pod pierwszy w4 zatrzymać się i ruszyć z rozkładem jazdy. Tymczasem mija zarówno pierwszy w4 jak i semafor. Zatrzymuje sie dopiero przed drugim w4 ale nie otwiera drzwi z lewej strony, w ogóle ich nie otwiera . Niesety ale trzeci z kolei w4 tez mija lekko tylko przyhamowując. U Was też sie tak zachowuje? Proszę o testy. RJ dla kibla to m13. Testowałem na różnych exe od 294 wzwyż.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej