Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Skład stacza się sam z górki lub wjeżdża w "ślepy" tor

<< < (2/6) > >>

Przemek:
Dobrze. Chciałbym jeszcze napisać, że ja sprzęgam naciskając cztery razy przycisk Insert. Za czwartym razem podłączane są grube, czarne kable. W readme tego nie podano. Może więc nie powinienem tak mocno sprzęgać? Trzeba w tym miejscu dodać, że dojechałem do Pawianowa i nie mogłem tam odczepić lokomotywy od wagonów.

SKP:
Przy odczepianiu lokomotywy trzeba docisnąć ją do składu. A jeśli chodzi o 4x Insert to jest to sterowanie wielokrotne (sterowanie kilkoma lokomotywami z jednej). Jeśli wciśniesz 4x Insert przy podłączaniu do wagonów nie ruszysz, może to być jedynie pojazd z napędem.

Tyrystor:
Podstawowo składy są połączone sprzęgiem śrubowym i przewodem hamulcowym. Ty też standardowo tak sprzężaj naciskając 2 razy Insert.

Przemek:
Dobrze. Napiszę, gdybym nadal w Pawianowie miał kłopoty z odczepieniem lokomotywy.

Sawi:

--- Cytat: Przemek w 08 Grudnia 2011, 16:58:57 ---Dobrze. Chciałbym jeszcze napisać, że ja sprzęgam naciskając cztery razy przycisk Insert. Za czwartym razem podłączane są grube, czarne kable. W readme tego nie podano. Może więc nie powinienem tak mocno sprzęgać? Trzeba w tym miejscu dodać, że dojechałem do Pawianowa i nie mogłem tam odczepić lokomotywy od wagonów.

--- Koniec cytatu ---
4 razy insert to za dużo. Wystarczy spokojnie dwa razy. Czyli pierwsze naciśnięcie klawisza insert sprzęg śrubowy, drugie, wąż czerwony, trzecie wąż żółty, czwarte kable ukrotnienia. W skrócie readme. html Twoim przyjacielem :).

--- Kod: ---PODCZEPIANIE LOKOMOTYWY DO SKŁADU
Dojedź do składu (nie wysiadaj z kabiny), gdy czujesz, że dobiłeś do zderzaków wagonu daj jeszcze ze 2-3 pozycje na nastawniku i zahamuj hamulcem pomocniczym (dla przypomnienia: Num 1).
UWAGA: Jeśli przy dociskaniu wagony uciekają, po wyjściu z kabiny za pomocą F4 podleć do dwóch, trzech wagonów i zahamuj je hamulcem ręcznyn - Num 1. Gdy wykonasz już całą procedurę podczepienia podleć do tych samych wagonów w celu odhamowania Num 7.
Wysiądź z kabiny - F4.
Podejdź jak najbliżej sprzęgów - wyobraź sobie, że sprzęgasz własnoręcznie. Nie wystarczy, że podejdziesz do sprzęgu w poziomie, musisz się też ruszyć w pionie. W większości przypadków powinieneś się troszeczkę zniżyć za pomocą PageDown.
Naciśnij 2 x Insert - usłyszysz charakterystyczne syknięcie i pojawi się model założonego sprzęgu śrubowego i "czerwonego wężyka".
Jeżeli chcesz dodatkowo podłączyć przewód zasilający (żółty wężyk) naciśnij Insert jeszcze raz.
UWAGA: Czasami, może się zdarzyć tak, że sprzęg i wężyki ani drgną, jednak nie znaczy to, że lokomotywa nie podłączyła się do składu.
Wróć do kabiny - F4.
Odhamuj lokomotywę - Num 7 i przejdź do drugiej kabiny.

--- Koniec kodu ---
Odczepianie też tam znajdziesz Przemku i nie tylko. Zachęcam do lektury tego pliku.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej