Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Budowa Trakcji

<< < (2/2)

uetam:
Ja tam zawsze stawiam bramki na oko, sieć tak samo, dopiero po eksporcie poprawiam błędy:)
PS. Co do scn trakcja nad Lublinem - Wiem ze nie ma freefly, ale jak ktos pomysli to odpali...

midak:
Dzieki Bart ...bo wiesz ja sie do tego zabieralem zupelnie od innej strony tzn najpierw nawpieprzalem od cholery bramek... a potem drutu kilometry no i w maxie to tak wygladalo ze sie zabic szlo...
fakt chyba najlepiej rozpoczac wogule od tej kotwy kazdy drut ??

wasyl:
Witam!!!
Ja bramki stawiam 2,5 metra od toru. Wogóle to w maxie zmieniam rozdzielczość siatki z 10 m na 5 metrów - polecam to każdemu. Wtedy stawiasz bramke posrodku dwóch lini siatki (mozna se zmienic siatke na 2,5 metra ale to nie ma sensu).
Ja trakcję zaczynam robić tak: Tuż przed stacją zaczynam prowadzic druty wzdłuz torów głównych (przelotowych). Przykładowo jeśli mam stacje z 5-ma torami to tworze 5 drutów które wszystkie zaczynają sie na tej samej wysokosci (wszystkie druty są do siebie rownolele). Jesli ktorys z drutow jest za dlugi to bez problemu mozna go skrócić (w zakladce modyfy i CTRL+b). Nastepnie stawiam bramki. Po prostu naciskam CTRL+b dla jakiejs lini, patrze na punkty lini i w tym miejscu stawiam bramke. Nie trzeba wtedy stawiania "na oko" itp - bramka stoi IDEALNIE !!! Potem drobne kosmetyki z dodawaniem punktów (slupów) do lini, export i wsio - trakcja jak marzenie ;). Na koniec stawiam odciągi. Nalezy do konca i poczatku trakcji dolaczyc krotki odcinek trakcji (np. 30 m) przy czym wysokosc h1 lub h2 (odpowiednio czy jest to koniec czy poczatek) ustawiam na 0,8 metra.

uetam:
Tak, ale przed odciągiem powinien być jeszcze słup z odciągiem do kotwy, h1=1,7 h2=1,5 no i za nim dopiero odciąg. Przy czym odciąg wyglada ładniej gdy się usunie z niego druty laczace druty jezdne i nosne....

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej